Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våld inte vägen i Ukraina heller

Foto: Getty Images

Denna måndag kommer att visa hur brett stöd den EU-längtande oppositionen i Ukraina har. Under söndagens stora demonstrationer manades nämligen till generalstrejk och bojkott av ryska varor, två fredliga metoder att uttrycka sin åsikt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var si och så med fredligheten när flera hundratusen människor protesterade mot president Viktor Janukovitjs beslut att välja ekonomiskt samarbete med Ryssland före ett avtal med EU. Kievs stadshus och flera andra offentliga byggnader ockuperades.

En del av demonstranterna var beväpnade med järnrör, kofötter och rökbomber. Några försökte köra bort poliserna som bevakade presidentens kansli med hjälp av en frontlastare.

Under natten mot lördagen gick polisen hårt fram emot demonstranterna. EU och USA protesterade. Oppositionen går det inte att avge formella diplomiska protester mot. Men delar av den är otäck; som Svoboda, Frihetspartiet, vars anhängare intog byggnader i går.

Partiet hade en hakkorsliknande symbol fram till 2003. Företrädare undslipper sig anti-semitiska uttalanden. Partiet är emot aborter, hbt-rättigheter och vill sparka alla personer som haft offentliga jobb under Sovjettiden. Men först och främst är det förmenta Frihetspartiet rakt av rasistiskt. Bara ukrainare duger.

Hur kommunisthatande partiet än säger sig vara vill det återinföra Sovjetsystemets obligatoriska etniska registrering i pass. Då blir det ännu lättare hitta folk att hetsa mot, som ungrarna som alltid levt i samma byar i det som just nu är Ukraina.

Efter en sådan demonstration gick rastiska Jobbik i Ungern i taket över det tänkta systerpartiet. Svoboda har få vänner utanför Ukraina, i Sverige är det nynazistiska Svenskarna parti.

Att Svoboda gör allt för att höras och synas under demonstrationerna nu får inte skymma bilden av alla oppositionella som just genom ett EU-avtal vill säkra de grundläggande mänskliga rättigheter Svoboda är emot.

Även om det rastiska partiet är sorgligt stort, så fick det inte mer än 10 procent i parlamentsvalet i fjol. Den fängslade Julia Tymosjenskos Faderlandsparti fick 26 procent och den förre världsmästaren i tungvikt, Vitalij Klitjko, drog 14 procent till Udar, Reformpartiet. Båda EU-entusiastiska oppositionspartier.

Klitjko försökte på söndagskvällen lugna ner de arga människor som samlats vid presidentkansliet: "Vi behöver ha brett folkligt stöd, men vi behöver inte krigföring".

Må hans ord få fäste. En upptrappning av våld på ömse sidor stärker bara den som är bäst beväpnad, och det är staten som leds av president Janukovitj. Fredliga protester ger honom manöverutrymme. Och det behöver han för att ta Ukraina ur den ryska bur han just satt landet i.

Janukovitj har valt att sätta de akuta ekonomiska problemen först. Genom att strejka kan ukrainarna visa att de prioriterar långsiktig ekonomisk växt med EU i stället för snabba ryska rubel, också i handling.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!