Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vakna, sossar!

ENVÄLDIG. Kung Abdullah styr Saudiarabien med järnhand. Regeringen Reinfeldt borde bryta det nu avslöjade vapenavtalet med den saudiska regimen omedelbart.
Foto: AP

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredrik Reinfeldt fortsätter nervöst att följa Sveriges Radios sändningar. Kommer Dagens Eko att leverera fler, för regeringen, pinsamma detaljer om vapensamarbetet med Saudiarabien?

Det finns också ett par myndighetschefer som har skäl att oroa sig. Andreas Ekman Duse är chef för ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som ska kontrollera vapenexporten.

Nu visar det sig att han har deltagit  i förhandlingar med en saudisk  general på försvarsdepartementet, angående vapenfabriken. Ekman Duse förnekar  - självklart - att det rört sig om förhandlingar. Han har bara redogjort för regel- verket runt svensk  vapenexport.

Jo, sånt hör till ISP:s uppgifter, men det finns gränser för myndigheters serviceanda.

Skatteverket ska inte upplysa företagare om hur de med avancerade skatteupplägg och smarta räntesnurror undviker att betala skatt.

Huruvida Ekman Duse passerat gränsen och agerat vapenexportkonsult lär vi aldrig få veta.


Fredrik Reinfeldts, Carl Bildts och Sten Tolgfors försvarslinje är tydlig. Moderaterna varvar upp dementimaskinen och hänvisar till den sekretess som finns runt vapenexportaffärer. Därefter ska budskapet trummas in att det faktiskt var en S-regering som ingick samarbetsavtalet med Saudiarabien 2005.

Hur mycket man än tjatar förblir dock detta en pinsamt usel ursäkt för att man inte sagt upp avtalet med diktaturen.

Men Socialdemokraterna har också ett ansvar, även i dag. Det räcker inte att slå sig för bröstet och peka på att partiet har drivit i genom en beställning hos regeringen om att skärpa lagen mot export till diktaturer.

Däremot, om S tvärvände, ställde sig på Folk-partiets sida och krävde att "nu får det vara slutfjäskat för Saudiarabien!" - ja, då skulle plötslig den gamla försvarsindustriella pakten med Moderaterna vara bruten. Då skulle  Fredrik Reinfeldt framstå tämligen ensam som diktaturkramare. Då skulle det finnas en riksdagsmajoritet mot eländet.

Men tyvärr, det lär inte ske.

En förklaring stavas Stefan Löfven.


Den nye S-ledaren är en av de bästa vänner den svenska - till stora delar utlandsägda - försvarsindustrin har. Och då handlar det inte bara om hans fackliga bakgrund som Metall-ordförande; Löfven har ju själv varit vapensvetsare hos Hägglunds i Örnsköldsvik.

Ett exempel på Löfvens roll som vapenlobbyist är att han hösten 2009 ledde ett hyllnings- seminarium i riksdagen rörande försvarsindustrins betydelse. Vid sin sida hade han PR-konsulten Göran Persson och, ska vi säga, den skenhelige Alf Svensson. Att KD säger sig vara mot- ståndare till Saudiavtalet är förstås välkommet.

Vappenlobbyisten Stefan Löfven vill att Sverige ska fortsätta att skeppa vapen till Saudiarabien och andra diktaturer, av "säkerhetspolitiska skäl".

Oppositionen mot Saudiavtalet måste alltså väckas även inom S.

I nuläget är varje kritik från Socialdemokraterna mot regeringen Reinfeldt i denna fråga rent hyckleri.