Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vakna, politiker! Det är snart val

EU-frågorna lyste med sin frånvaro i SVT:s partiledardebatt på söndagen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Sverige hålls valet till Europaparlamentet söndagen den 26 maj. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson påpekade att Europol behöver större befogenheter. Foto: OLLE SPORRONG

Om inte ens partiledarna orkar engagera sig i EU-frågor, hur kan då väljarna förväntas göra det?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är något märkligt över valrörelsen inför Europaparlamentsvalet. Å ena sidan påpekar politikerna ständigt hur viktigt valet är - vissa talar rentav om ett ”ödesval” - och en rad partier har högstämt gjort kampen mot högerpopulismen till sin huvudfråga.

Å andra sidan är valrörelsen ljummen och flera partier visar genom sina listor att valet egentligen inte är så betydelsefullt. Inget ont om Heléne Fritzon, men med henne som etta signalerar Socialdemokraterna snarare att man vill bekämpa högerpopulismen med vänsterhanden.

Agendas partiledardebatt bjöd på lite EU

I söndagens partiledardebatt i Agenda blev det extra tydligt att Europaparlamentsvalet verkligen behandlas som ett andra rangens val. Trots att det bara är tre veckor kvar till vallokalerna stänger fick EU-frågorna en undanskymd roll i debatten. Det dröjde faktiskt nästan 19 minuter in i sändningen innan EU ens nämndes. Föga förvånande var det då som Jan Björklund fick ordet för första gången. 

Visst kan man raljera över Liberalernas äppelkindade EU-entusiasm och att partiet återigen - för vilken gång i ordningen? - går till val på att säga ”ja” till Europa, men det är välgörande att det åtminstone finns ett parti som ständigt har ett europeiskt perspektiv på politiken.

Björklunds inlägg om behovet av ett europeiskt FBI fick för en stund andra partiledare att vakna. Ulf Kristersson påpekade att Moderaterna vill stärka Europol, medan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var kritisk mot att EU gör det svårare för Sverige att sätta upp effektiva gränskontroller.

Men därefter sjönk debatten ner i den snäva inrikespolitiken igen. Trots att nära 60 procent av Sveriges export går till andra EU-länder förflöt hela debatten om jobb och välfärd utan att någon partiledare fann det lönt att lyfta Europa-perspektivet.

Inte heller i debatten om klimat och miljö verkade partiledarna intresserade av någon europeisk dimension. Först när programledarna ställde specifika frågor om EU-skatter på koldioxid och flyg tog Europa plats i klimatdebatten.

Dålig EU-debatt i Sverige

Det dröjde ända till det sista avsnittet om invandring och integration innan en EU-fråga debatterades på allvar, den om ett gemensamt europeiskt asylsystem. Men motivet för Stefan Löfvens entusiasm verkar främst vara att EU kanske skulle kunna lösa ut en känslig fråga åt den egna regeringen. 

Det är symptomatiskt. I dag påverkas hälften av alla politiska beslut i kommunerna på något sätt av EU. Och svenska domstolar och politiker måste följa EU-domstolens beslut. Men i svensk debatt diskuteras EU fortfarande som en räcka enskilda förslag som Sverige kan säga ja eller nej till, inte som den integrerade del av politiken som unionen har blivit.

Det låga valdeltagandet i Europaparlamentsvalet brukar lyftas upp som ett problem. Men om inte ens partiledarna orkar prioritera EU-frågorna i valrörelsen, hur kan då väljarna förväntas göra det?

Därför förlorar Sverige inflytande i Bryssel. EU-experten Ylva Nilsson förklarar i Ledarsnack. Intervjuare: Patrik Kronqvist