Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våga tänk tanken på en S-M-regering

Det är hög tid att börja tänka nytt. En S-M-regering bör inte uteslutas efter valet.

Av alla dåliga alternativ efter valet i höst kan en storkoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna vara det bästa. Även i Sverige måste vi våga tänka i nya banor. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tyskland har fortfarande ingen ny regering efter valet i september förra året. Som svensk är det nästan svårt att ta in detta faktum. Nästan lika exotiskt är det att dramats upplösning ser ut att bli ännu en storkoalition mellan högern och vänstern, det vill säga mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.

I Sverige anses det närmast otänkbart att Socialdemokraterna och Moderaterna skulle bli sambos i Rosenbad. För att det skulle bli verklighet krävs en kris som riskerar att dra ner landet i ett slukhål.

Och visst är det lätt att räkna upp argument mot en sådan storkoalition. Den traditionella höger-vänster-skalan skulle förlora sin laddning om ärkefienderna S och M gjorde gemensam sak. Risken är uppenbar att det skulle gynna partier på ytterkanterna som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. 

I värsta fall skulle koalitionen dessutom lamslås av kulturkrockar och konkurrens mellan två politiska eliter som båda tror sig vara de rättmätiga innehavarna av statsministerämbetet. 

Sverige står inför stora prövningar

Men det finns också starka argument för en S-M-regering. Under senare år har partierna blivit alltmer lika. Socialdemokraterna betonar vikten av lag och ordning och en reglerad invandring medan Moderaterna alltsedan Reinfeldt-åren har betygat sin lojalitet mot välfärdsstaten.

Sverige står inför stora prövningar framöver när såväl yttre som inre säkerhetshot ska bemästras. Statens grundläggande funktioner behöver rustas upp och en rad obekväma beslut fattas. 

Som professor John Hassler påpekar kan vi inte ta det svenska välståndet för givet. Den ekonomiska tillväxten räknat per capita är rentav historiskt låg (DI 22/1). Det behövs en skattereform, ny bostadspolitik och ett utbildningssystem i toppklass om Sverige ska hålla ställningarna framöver.

Det är inte läge att låta småpartier som Miljöpartiet och Centerpartiet hålla migrationsfrågan som gisslan ännu en gång. Det är inte läge att låta Vänsterpartiet sprätta iväg skattepengar åt alla håll eller att ge utrymme för de borgerliga småpartierna att hitta på nya privatiseringsexperiment. 

Det går inte att säga nej till allt

Framför allt är det nya tider. I övriga Europa har man anpassat sig efter det faktum att högerpopulistiska partier tycks vara här för att stanna. Antingen har man bildat storkoalitioner för att isolera dessa eller så har man börjat samarbeta med dem. 

I Sverige säger vi däremot nej till nästan alla sätt att regera landet i det nya läge som uppstått. Det anses otänkbart med en S-M-regering, oacceptabelt att ta stöd av Sverigedemokraterna och odemokratiskt med Decemberöverenskommelsen. 

Då återstår inte särskilt mycket. Det är hög tid att börja tänka i nya banor. En S-M-regering framstår som en dålig idé - ända tills man funderar över hur alternativen ser ut.


Läs också: Feminist-Löfven bör lära av Merkel och Solberg