BAHRAIN. Demonstranter vid Pärltorget i Manama tar igen sig, strax efteråt slog polisen till. Enligt uppgifter sköts sovande personer till döds och hundratals misshandlades svårt. Foto: REUTERS
BAHRAIN. Demonstranter vid Pärltorget i Manama tar igen sig, strax efteråt slog polisen till. Enligt uppgifter sköts sovande personer till döds och hundratals misshandlades svårt.  Foto: REUTERS

Våga stå upp för friheten

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Den senaste månaden har två av arabvärldens mest långlivade härskare detroniserats av sina frihetstörstande folk. Segrarna i Egypten och Tunisien har frigjort en energi, kraftfull som olja.
Den amerikanska tankesmedjan Freedom House beskrev i sin senaste årsrapport arabvärlden som världens mest repressiva region. Nu går förtryckta människor, från Marocko till Bahrain, ut på gatorna och kräver sin rätt.
Det är lockande att tro att dessa uppror kommer att följa samma vackra manus som hittills i Tunisien och Egypten. Men länderna dit gnistan spridits har extremt olika förutsättningar.

I Jemen
, där modiga demonstranter i går fortsatte att kräva president Salehs avgång, är hälften av befolkningen både illitterat och utfattig. Det är möjligt att folkmassorna lyckas avsätta sin despot; men jordmånen är torr i Jemen, även vad gäller demokrati.

Algeriet är
djupt traumatiserat av 90-talets inbördeskrig. Att demonstrationerna hittills bara har samlat några tusen beror inte bara på militärdiktaturens brutala våld. I ett land där även oppositionen är djupt insyltad i ett genomkorrupt system är det få som tror att positiva förändringar är möjliga.

I Libyen iscensattes i går en "vredens dag" efter egyptiskt mönster men rapporterna från detta exceptionellt slutna land är knapphändiga, vilket förstås talar till demonstranternas nackdel.

Det är i stället i Bahrain, den lilla gulfmonarkin, långt borta från Nordafrika, som demonstranter har lyckats uppnå ett egyptiskt ögonblick genom att slå läger på Pärltorget i huvudstaden Manama.
Men i går natt stormades området av poliser. De sköt enligt uppgift sovande människor till döds, misshandlade hundratals och fredade inte ens den medicinska personalen. Torget är nu avstängt och tomt. Bahrain är en nyckelallierad till USA och hem för dess femte flotta. Och utrikesminister Hillary Clinton nöjde sig med att uttrycka "djup oro" och efterfråga "återhållsamhet".
Det kan jämföras med vad president Obama sade om protesterna i Iran nyligen: "Det som var sant i Egypten borde vara sant i Iran - att folket borde ha rätt att uttrycka sina åsikter och söka en mer mottaglig regering."

För EU kommer arabgrannländernas folkliga resningar vid en olycklig tidpunkt: mitt i eurokriser och djupa ekonomiska besvär. Det får inte hindra unionen från att stötta den potentiella demokratiseringen, även om det kostar pengar. Med frihandel, demokratibistånd och kunskapsinsatser kan unionen påverka färdriktningen.
Det som får EU-länder att hålla fast vid kvarvarande diktaturer i Nordafrika är framförallt rädslan för flyktingvågor och terrorister.
Men frihet och välstånd i arabvärlden är i längden mycket bättre och säkrare för väst, än osunda förbindelser med åldriga despoter.
Och det som var sant i Egypten borde vara sant överallt.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag