Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad har Strandhäll koll på egentligen?

Annika Strandhälls svar på Kronofogden-kritiken i Aktuellt i SVT under tisdagskvällen.

Den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll har uppenbarligen ingen koll på vare sig sin egen privatekonomi eller Sveriges energipolitik. Det inger inte förtroende.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Utnämningen av Annika Strandhäll till ny klimat- och miljöminister väckte en del förvåning. Hennes företrädare på posten har haft solida kunskaper i ämnet – Per Bolund, Isabella Lövin, Karolina Skog och Åsa Romson. 

När nu Socialdemokraterna för första gången på 15 år fick chansen att utnämna en egen minister för ansvarsområdet hade många väntat sig en sakkunnig person, exempelvis EU-parlamentarikern Jytte Guteland. Magdalena Andersson har trots allt pekat ut klimatomställningen som ett av tre prioriterade politikområden.

Men valet föll alltså på Annika Strandhäll. Den mest troliga förklaringen är att Andersson har satsat på att toppa laget i fråga om genomslag och kommunikationsförmåga snarare än i sak. Strandhäll är en debattglad politiker, som syns och hörs mycket både i sociala och traditionella medier.

Hon är med andra ord just den sortens politiker som Socialdemokraterna hoppas ska vara med och vinna valet i höst. 

Men Strandhälls första dygn i ämbetet visar på faran med den urvalsprincipen. I en intervju i Aktuellt gav hon prov på en häpnadsväckande kunskapslucka när hon gissade att Sverige hade stängt två kärnkraftsreaktorer och att ytterligare tre var i drift. Rätt svar är att sex reaktorer av sammanlagt tolv har avvecklats.

Vi talar alltså om den minister som i närtid har ansvar för att fatta beslut om slutförvaret av använt kärnbränsle. 

En sak som Strandhäll dock sade sig ha full koll på var sin privatekonomi. Hon berättade att hon hade reglerat de två ärenden hos Kronofogden som Aftonbladet hade grävt fram och försäkrade att hon aldrig hade haft några betalningsanmärkningar. 

Dagen efter visar det sig att inget av dessa påståenden stämmer. Sammanlagt rör det sig om nio betalningsförelägganden hos Kronofogden sedan år 2018 och Strandhäll har fått flera betalningsanmärkningar.

Hon hänvisar till att det har varit en turbulent tid efter en familjetragedi för två år sedan. Det är självfallet en förmildrande omständighet. Men en av de betalningsanmärkningar som har grävts fram är från 2013. 

Den bild som träder fram är snarast av en person som under många år har slarvat med att betala räkningar i tid trots idoga påminnelser. Och i stället för att erkänna denna misskötsel så drog hon en vals i hopp om att uppgifterna inte skulle komma upp i ljuset.

Frågan är vad som är värst: att Strandhäll har känt till hur många gånger Kronofogden har sökt henne genom åren, men valde att ljuga om saken. Eller att hon på allvar inte har haft en susning om vare sig detta eller att hon har flera betalningsanmärkningar.

Skuggan faller inte bara på Strandhäll, utan även på Socialdemokraterna, som borde ha hjälpt till att gå igenom hennes ekonomi på förhand med tanke på tidigare strul med en obetald faktura. Det visar på en bristande omsorg om partiets företrädare och en nonchalant inställning till blivande ministrars handel och vandel.

Magdalena Anderssons säger sig ha fortsatt förtroende för Annika Strandhäll. Många väljare ser nog annorlunda på saken.


Se även: ”Jag har förtroende för Annika Strandhäll”

Magdalena Andersson svarar på uppgifterna om kronofogden.
0