Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vad gör Ygeman (S) åt den hotande elbristen?

Anders Ygeman (S) är numera energiminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Effektbrist hotar i delar av södra Sverige.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Elbrist hotar i snabbt växande regioner som Skåne och Mälardalen. S/MP-regeringen måste svälja prestigen och tänka om när det gäller kärnkraften. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För bara några år sedan var ”elbrist” ett osannolikt rubrikord i svenska nyhetsmedier. Sverige har tack vare kärnkraften och vattenkraften haft en exempellöst trygg energiförsörjning. Ren har den dessutom varit. Inget annat land i EU har så låg andel fossila bränslen i sin elproduktion som Sverige.

Men nu kommer varningarna för elbrist allt tätare. Elbehovet har vuxit snabbare än någon hade räknat med. Skälen är flera: växande städer, fler bostadsområden, elektrifieringen och nya industrier. Till det kommer etableringen av nya datahallar med ett effektbehov på 300–500 MW, vilket motsvarar förbrukningen i en mellanstor stad. 

Ett annat skäl till den ansträngda situationen är att lokal, fossil kraftproduktion läggs ner. Nyligen beslutade exempelvis Eon att stänga Heleneholmsverket i Malmö till följd av kraftiga skattehöjningar i vårändringsbudgeten. I grunden är det förstås en välkommen utveckling; problemet är bara att inget tycks vilja ta helhetsansvaret.

Ovanpå allt detta kommer beslutet om att avveckla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 i förtid - i slutet av detta respektive nästa år. 

Den ena handen vet inte vad den andra gör

Hotande elbrist är ingen liten sak. Den kan försvåra utbyggnad av nya bostadsområden, kollektivtrafik liksom nyetablering av industri. Samhällsutvecklingen riskerar att hämmas i de storstadsregioner som i hög grad driver den svenska tillväxten. 

Regeringen måste ta ansvar för den uppkomna situationen. Finns det över huvud taget någon som ser helheten? Det verkar inte så. Å ena sidan har regeringen gett stora skattelättnader för energislukande datahallar för att locka hit företag som Microsoft, Google och Facebook. Å andra sidan hejar man på när såväl lokal kraftproduktion som kärnkraft avvecklas i förtid. Den ena handen vet inte vad den andra gör.

Sverige energiminister heter numera Anders Ygeman. Låt oss hoppas att han vaknar snabbare inför elbristen än han gjorde inför polisbristen. 

En avgörande del av utmaningen handlar om att skynda på utbyggnaden av stamnätet för att öka nätkapaciteten och lättare transportera energi från norr till söder. Att bygga en ny ledning tar i genomsnitt 10-12 år på grund av de långa tillståndsprocesserna. Det är givetvis helt orimligt när stora samhällsintressen står på spel.

Moderaterna har rätt i sak om kärnkraften

Men regeringen måste också tänka om kring kärnkraften. Världen står inför en klimatkris av existentiella mått. Att i det läget försätta landet i en situation där vi kan behöva importera tysk kolkraft för att klara köldknäppar i södra Sverige är vettlöst. Beslutet att stänga R1 och R2 framstår som ett stort misstag och borde prövas på nytt.

Många avfärdar Moderaternas utspel om kärnkraften som röstfiske och politiskt spel. Men faktum är att partiet har rätt. Sverige behöver en offensiv strategi för kärnkraften i stället för en energipolitik som är bakbunden av C och MP.

 

Läs också: KD, M och folket har rätt om kärnkraften