Magdalena Andersson (S) och Ulla Andersson (V) försvårar för dygder som sparande och arbete.
Magdalena Andersson (S) och Ulla Andersson (V) försvårar för dygder som sparande och arbete.

Vad är det för fel på dygder, Andersson?

Publicerad

När de rödgröna styr höjs skatterna på arbete och sparande. Att belåna sig upp över taknocken ska dock löna sig även i fortsättningen.

 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I helgen slog de rödgröna till med ännu en planerad skattehöjning. En lycklig Ulla Andersson (V) förklarade att skatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar ska höjas nästa år.  

För den som inte känner till ISK är det en sparform som lanserades av den borgerliga regeringen år 2012. Syftet var att stimulera sparandet bland privatpersoner genom att skapa förmånliga villkor och minimalt krångel. Och effekten har blivit just den: miljontals svenskar har hörsammat de politiska signalerna och öppnat ISK-konton.

Nu invänder Vänsterpartiet att sparformen är alltför förmånlig. Därför måste villkoren försämras ännu en gång. Det är djupt oseriöst.

Till att börja med är ju själva poängen med ISK att skapa en trygg och attraktiv sparform där människor kan lägga undan pengar, exempelvis inför pensionen. Att gång på gång kasta om villkoren för detta sparande skapar en skadlig oförutsägbarhet. 

När statslåneräntan så småningom går upp igen kommer även skatten att öka. Dessutom skattar ISK-spararna även när de gör förluster. 

Varför inte försvåra lånande i stället?

Men märkligast av allt är ändå den signal som de rödgröna skickar. I en tid när lånekarusellen snurrar allt snabbare och varningarna för en möjlig kraschlandning kommer allt tätare väljer regeringen att bestraffa - sparande. 

Den rimliga budgetnyheten hade givetvis varit en plan för att börja trappa ner ränteavdragen. Sverige sticker ut i Europa med sina generösa ränteavdrag och sin extrema skuldsättning bland hushållen.  

Men det problemet vägrar regeringen att ta tag i, trots att ränteavdragen är en fördelningspolitisk mardröm.  I stället bygger regeringen vidare på sin bakvända politik, där ekonomiska dygder ska bestraffas och laster uppmuntras.

Sverige har redan västvärldens lägsta utbildningspremie. På ren svenska betyder det att det lönar sig minst att skaffa sig högre utbildning här. Ändå har regeringen valt att höja marginalskatten på arbete ytterligare. Mer än så har de rödgröna inte vågat rulla tillbaka av alliansens jobbskatteavdrag. Men det är ett ständigt gnällande över hur skadliga dessa skattesänkningar påstås ha varit.

Ingen logik i den ekonomiska politiken

Det hela är egentligen rätt paradoxalt. För när det gäller sprit, tobak och klimatutsläpp är de rödgröna övertygande om att skatter är nödvändiga för att styra vårt beteende. Då förväntas skatter berätta för oss vad vi ska ägna oss mer respektive mindre åt. Höjd skatt på bensin ska få oss att köra mindre bil, exempelvis.

Men så fort det kommer till arbete och sparande gäller tydligen helt andra spelregler. Då sänder höjda skatter ingen signal överhuvudtaget, om man ska tro de rödgröna. Löntagare förväntas hugga i extra även om marginalskatten ligger på 60 procent. Sparare förväntas sitta stilla i båten även när villkoren försämras.

Och välståndet kommer från tomten.

 

Läs också: S har bytt den tomma ladan mot guldbyxor 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag