Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vad är det Annika Strandhäll vill dölja?

Annika Strandhäll (S) hamnade i blåsväder efter att hon sparkat Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Enligt ministern hade regeringen flera gånger tagit upp att man var missnöjd med hur Begler styrde Försäkringskassan.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Maria Hemström-Hemmingsson utsågs till tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll förra året.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler har en annan förklaring till varför hon fick gå: hon gjorde sitt jobb för bra.
Foto: BERTIL ERICSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassan.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdepartementet försökte – med illa förtäckta hot – hindra Försäkringskassan från att lämna ut uppgifter till medier. Hur många chanser ska Annika Strandhäll (S) få?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försäkringskassan får ”naturligtvis göra som vi vill” men ”det kommer att få allvarliga konsekvenser för våra dialoger/samtal och den information de är beredda att dela med oss” om mötesprotokoll lämnades ut till medier. 

Det lät Socialdepartementet hälsa, enligt ett mejl från maj 2018 som DN har tagit del av. Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör, Maria Hemström Hemmingsson, skrev mejlet till fem högt uppsatta medarbetare efter att ha mottagit ”upprörda samtal” från regeringskansliet. 

Begler-affären fortsätter

Allt verkar handla om att rädda ansiktet på minister Annika Strandhäll, som osentimentalt sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler förra året. Begler hade nämligen fått sjukpenningtalet att sjunka, helt i enlighet med regeringens instruktioner.

Men i en valrörelse kan enskilda, ömmande fall få en regering på fall, det visste Socialdemokraterna. Därför måste Ann-Marie Begler bort. Det är i varje fall Beglers beskrivning av händelseförloppet. 

Annika Strandhäll hävdar å sin sida att Socialdepartementet vid flera tillfällen påpekade att man var missnöjd med styrningen av Försäkringskassan. När Begler inte lyssnade tappade regeringen förtroendet. 

Eftersom historierna om vad som hände på mötena mellan Begler och ministerns statssekreterare går isär är mötesprotokollen självklart högintressanta. När regeringskansliet kräver att de mörkas är det inte utan att man undrar vad som egentligen står däri. Kan det vara så att Annika Strandhäll ljuger? 

Ministern säger sig dock vara oinvigd i historien.

”I det här fallet så finns det överhuvudtaget ingenting som jag har någon kännedom om”, sa Strandhäll till DN. Hon fortsatte: ”låt mig vara tydlig med att några sådana signaler inte har kommit härifrån.”

Ansvarig minister försvarar sig alltså med att: 

a) Hon är helt ovetande, och

b) Förresten har det inte hänt. 

Logiken är svår att få ihop – för om Strandhäll inte vet något om samtalet, hur kan hon då vara säker på att inga påtryckningar förekom?

Ansvaret vilar tungt på Annika Strandhäll

Även generaldirektören försöker tona ned skandalen: ”Jag ser det inte som myndighetsstyrning på ett negativt sätt, jag ser det som information”, säger Maria Hemström Hemmingsson, som alltså tycks bekräfta de uppgifter som ministern förnekar. 

När Annika Strandhäll utsåg Hemström Hemmingsson till Beglers efterträdare motiverade hon sitt val med att ”som ledare är hon öppen, lyhörd och kommunikativ”.

Lyhörd, ja. Det får anses bevisat.

Frågan är om det är lyhördhet och lojalitet som är de mest önskvärda egenskaperna hos statliga tjänstemän. Hederlighet, pliktkänsla och integritet vore en bättre kravprofil. 

Ansvaret för den här sunkiga affären faller tyngst på Annika Strandhäll. Förtäckta hot och krav på att mörka inför journalister är minst sagt uppseendeväckande i ett land där ministerstyre är förbjudet i lag och offentlighetsprincipen hålls högt.


Nedan visas Ledarsnack, där Anna Dahlberg och SKL-ekonomen Annika Wallenskog diskuterar hur välfärden ska klara alla 40-talister.