Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vackert, Victoria!

En prinsessa i tiden.
Foto: Leif R Jansson

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hon kom, delade ut pris till Jonas Gardell och segrade. Kronprinsessan Victorias bejublade framträdande på Gay-galan i måndagskväll, arrangerad av tidningen QX, var också historiskt.

Att delta som prisutdelare på en gala för homosexuellas rättigheter i Sverige år 2013 är - hur märkligt det än låter - ett politiskt ställningstagande. Det finns fortfarande djupt rotade fördomar mot homosexuella i vårt land och förhoppningsvis kan Victorias viktiga markering sätta i gång en tankeprocess hos några homofoba rojalister.

Men att stå upp för alla människors lika värde och försvara HBTQ-individers rättigheter borde vara självklart för en statschef. Kungen har haft en stående inbjudan till både Pridefestivalen och Gaygalan, men prioriterat andra saker.

Victoria fick kompensera för sin pappas tidigare tillkortakommanden, och hon gjorde det med glans.


Jonas Gardell konstaterar att Victoria hade riskerat fängelse om hon uppträtt på någon gaygala i Ryssland.

Situationen för HBTQ-personer blir allt svårare i Putins Ryssland. Ett tiotal regioner har redan infört lagar mot "propaganda för homosexualitet" och det är snart verklighet i hela Ryssland. Parlamentet, duman, behandlar nu ett lagförslag och i en första läsning röstade 388 ledamöter för lagen mot homosexuell propaganda. Endast en ledamot röstade mot och en avstod. Därefter applåderade församlingen. Ryska parlamentariker bryr sig inte om alla skarpa protester från omvärlden eller att FN:s experter på mänskliga rättigheter totalt underkänt lagen.


Den lagstiftningsvåg som drabbar homosexuella ger en ytterst allvarlig bild av det rådande politiska klimatet. Lagen innebär en inskränkning av såväl mötes- som yttrandefriheten och kommer att kunna utnyttjas högst godtyckligt av myndigheterna. Den ryska demokratin är verkligen på dekis, om den ens kan benämnas som sådan längre.

Lagstiftningen fungerar dessutom normgivande. Det blir allt mer accepterat att förfölja, trakassera och misshandla homosexuella i Ryssland.

Kung Carl XVI Gustafs valspråk lyder som bekant: "För Sverige i tiden". Det hjälper inte; det är kronprinsessan Victoria som verkligen lever upp till valspråket.


Kronprinsessans Victorias deltagande på Gaygalan befäster bilden av en kronarvinge som lever med sin tid. Och ju längre tiden går desto fler röster kommer att höjas för att kungen ska abdikera och lämna över tronen till Victoria.

Nyligen berättade Nederländernas drottning Beatrix, 75, att hon abdikerar till förmån för sin son kronprins Willem Alexander. Tronskiftet sker den 30 april, som symboliskt nog var det datum då Beatrix fick ärva tronen av sin mamma Juliana.

Nederländerna har alltså en helt annan historisk tradition.

I Sverige sitter kungar i regel på tronen tills de dör.

Det är nog inte bara Regnbågs-Sverige som hoppas på en ändring på den punkten.