Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinpassen ger mer frihet – inte tvång

Första dagen med vaccinpass, här på Filmstaden Sergel i Stockholm.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Säg hej till August Strindberg, se en pjäs utan akut fruktan för att du är på ett ”superspridarevent”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Det är intressant att anti-vaxxarna och den nyliberalt lagda högern, trots alla skillnader, går i samma takt i frågan om vaccinpassen. Men de har fel. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vaccinpassen är äntligen på plats. Om du vill gå på galej i en lokal där mer än 100 personer kan samlas måste du kunna intyga att du har fått två doser vaccin. 

Det är en klok – om än mycket försenad - åtgärd. Samhället kan hålla öppet samtidigt som smittspridningen hålls i schack. För om många ovaccinerade strålar samman inomhus ökar ju risken för smittspridning. 

Passet innebär en stor frihetsvinst för den överväldigande majoritet i Sverige som har vaccinerat sig. Folk kan gå ut, roa och bilda sig utan akut rädsla för att ha hamnat på ett ”superspridarevent”. Även fullvaccinerade kan ju bli rejält sjuka. 

Vaccinpasset är bra för folkhälsan och sjukvården, företagare och finanser. Samhällshjulen kan snurra på under en pandemi som har plågat världen i nästan två år.

Att döma av plakat och texter attraherade den både anti-vaxxare och konspirationsteoretiker.

Men vaccinpasset är kontroversiellt. En kampanj kallad ”Stoppa vaccinpass i Sverige” har uppmanat privatpersoner att JO-anmäla regeringens tilltag, vilket har lett till att Justitieombudsmannen fått in över 9 000 anmälningar de senaste två veckorna. 

I lördags demonstrerade några hundra människor i Göteborg mot passet. Att döma av plakat och texter attraherade den både anti-vaxxare och konspirationsteoretiker.

Arrangörerna hade också en principiell invändning: Staten kör över den grundlagsskyddade friheten att avstå från vaccin. ”Det här är en frihetsmarsch som är emot vaccindiktatur”, sade en av dem till Göteborgs-Posten.

Det finns besläktade invändningar inom den höger som är mer nyliberalt orienterad. Timbros Catarina Kärkkäinen menar att vaccinpass innebär att staten ges rätt att ”tvinga medborgare att redovisa uppgifter ur sina medicinska journaler” – uppgifter som sedan används för att inskränka människors rättigheter. (SvD Debatt)

Mattias Svensson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, anser att passet leder till ett sorterande av folk ”på ett sätt som påminner om totalitära regimer”. Hans kollega, Peter Wennblad, varnar för att detta är början på en utförsbacke som kan sluta med vaccintvång, som i Österrike.

De borgerliga brukar vanligen betona det personliga ansvaret.

Vaccintvång ska vi absolut inte ha i Sverige. Men det finns ingen anledning att tro att det är nästa automatiska steg. Länder vidtar olika åtgärder, så har det varit under hela pandemin. Det gäller inte minst Sverige.

Och vaccinpass är inte en form av tvång. Däremot ger införandet ett incitament, och ett bra sådant: Vaccinera dig så kan du gå på match. 

Den som inte vill ta vaccinet är i sin fulla rätt att avstå, men får då ta konsekvenserna. En helt rimlig konstruktion, under omständigheterna. De borgerliga brukar vanligen betona det personliga ansvaret och försvara skillnader i utfall: Det ska löna sig att jobba! Men om du vill vara fågelfri och fattig, varsågod.

Vaccinpasset ger frihetsvinster. Förhoppningsvis skyndar E-hälsomyndigheten på med arbetet att lägga till information om nytagna tester och tidigare infektion i passet. Då blir det klockrent.