Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinera 50-plussare före festande ungdomar

I Israel påbörjades vaccineringen av 50-åringar redan i januare.
Foto: DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK / DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I Oakland, Kalifornien, satte man i gång med 50-plussare den 1 april.
Foto: SOPA IMAGES / PAT MAZZERA / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA

50- till 59-åringar borde inte behöva slåss om vaccinationstider med partajande 25-åringar.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inte lätt att hålla reda på prioriteringsordningen för covidvaccinering, alltså fas 1 till 4.

Grundprincipen är ”äldst och sjukast först”. Eller närmare bestämt ”äldst och sjukast plus de som lever ihop med dessa. Samt vårdpersonal.”

I Fas 3, som står näst på tur, blir det spretigare: Först 60- till 65-åringar med riskfaktorer. Sedan friska 60- till 65-åringar och efter dem 18- till 59-åringar med riskfaktorer. 

Därefter personer med kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning, samt närstående och personal. I samma grupp ingår människor som lever ”i socialt utsatta situationer.” 

Fas 4, slutligen, omfattar resten, alltså alla mellan 18 och 59 år som inte har förtursskäl. Om det råder vaccinbrist ska ålder och socioekonomi ”beaktas”.

Är det en rättvis ordning? Går det ens att få till en sådan som alla är överens om?

Om någon grupp har hamnat otvetydigt på efterkälken så är det 50- till 59-åringarna.

Det går ju inte att göra en individuell hälso- och riskbedömning av alla i landet och sedan dela ut könummer. Man måste besluta på gruppnivå. Då kommer vissa ömmande grupper att hamna precis utan gränsdragningen. Andra grupper blir svårdefinierade. Vilka ska ingå bland dem som ”lever i socialt utsatta situationer”, till exempel? 

Folkhälsomyndigheten exemplifierade detta tidigare med hem- och papperslösa, men meningen togs bort efter kritik. Nu återstår det för regionerna att bestämma hur de vill göra.

Om någon grupp har hamnat otvetydigt på efterkälken så är det 50- till 59-åringarna. De kommer alltså sist, hopbuntade med alla över 18 år. Detta trots att ålder i sig är en konstaterad riskfaktor för den som får covid-19.

Storbritannien har ungefär samma ordning som vi i fråga om de högst prioriterade, men...

Att det är så syns tydligt i statistiken över intensivvårdade patienter. I gruppen 50-59 år har hittills 1 378 personer vårdats på iva. För gruppen 40-49 år är siffran 643 personer. Mer än dubbelt så många i 50-gruppen, alltså. Och mer än tio gånger så många jämfört med 30- till 39-åringarna, Sveriges största ålderskull.

Men rättvisa är inte allt, vaccineringen bör gå snabbt också. Flockimmunitet räddar liv. Ur det perspektivet kan man sätta frågetecken för kriterier som är snåriga och tidskrävande att uttolka, såsom den socioekonomiska parametern. Om regionerna aktivt ska söka upp personer i ”utsatta grupper” riskerar det att bromsa upp vaccinationstakten. 

Storbritannien har ungefär samma ordning som vi i fråga om de högst prioriterade: Först äldreomsorgskretsen, sedan nedåt i åldrarna samtidigt som man vaccinerar dem med medicinska riskfaktorer, oavsett ålder, och vårdpersonal. 

Därefter kommer de som är 55 år eller äldre, följda av gruppen 50-54 år. Den här veckan är det dags för 40-plussarna.

Den modellen borde Sverige låta sig inspireras av. Svenskar som i vissa fall bara har några år kvar till pensionen borde inte behöva slåss om vaccinationstider med partajande studenter som vill ha vaccinpass inför sommarsemestern.