Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vab-fuskare och läkare ska granskas

Annika Strandhäll.
Foto: Christian Örnberg

Det är glädjande att fler vab-fuskande föräldrar upptäcks. Men det gäller att hitta läkarna som sjukskriver på lösa grunder också.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Hittills i år har Försäkringskassan gjort lika många polisanmälningar om fusk med ersättningar som under hela förra året. Merparten, 728 av 1 200 anmälningar, gäller vab - vård av barn.

FK har upptäckt ännu fler felaktiga utbetalningar av vab-dagar och krävt återbetalning. Det är fall där granskarna inte funnit någon bedräglig avsikt, det har handlat om slarv eller förvirring.


Sammanlagt har Försäkringskassan fått tillbaka 60 miljoner kronor för fel- och fuskvab. Det är mer pengar än vad som försvunnit i de stora assistanshärvorna. Där är de ertappade få, och varje fall handlar om stora pengar. Vad det gäller vab handlar det om många bäckar.


Det är av största vikt att stämma så väl i småbäckarna som i åarna.

Är det lätt att komma undan med att fuska till sig statliga ersättningar, då kommer fler att försöka och så urholkas tron på systemen. Och tilliten mellan människor. Den utvecklingen måste motas, Försäkringskassan har allt att vinna på fler och bättre kontroller.


För att hejda de ökade utgifterna i de statliga försäkringssystemen måste dock Försäkringskassan rikta granskningen även åt ett annat håll - åt läkarna. Det konto som växer värst är det för sjukpenning. Allt fler är sjukfrånvarande, framför allt med psykiska diagnoser.


Alla vet att sjukskrivning i de flesta fall gör människor sjukare. Naturligtvis finns det fysiska skador som innebär arbetsoförmåga, och i en första akut fas kan också själsliga problem kräva hel vila. Men därefter är risken stor att den sjukskrivne identifierar sig med sin diagnos i stället för att ta vara på arbetsförmågan.

Då är läkarens uppgift att hjälpa den som gått i baklås att förstå att vägen till bättre hälsa, eller att lära sig leva med problemen, är att arbeta. Åtminstone deltid till en början. Att bistå med nya sjukintyg är att skriva ut sot i stället för bot.

Många läkare stretar emot, men den patient som vill bli sjukskriven behöver inte leta länge innan hen hittar någon som står för servicen.

Försäkringskassan måste bli bättre att leta upp och prata med de läkare som sjukskriver allt för lättvindigt.


Kostnaderna för sjukpenning har stigit snabbt de senaste åren. 2013 handlade det om 26,3 miljarder kronor. I fjol om 34,7. Och det blir mer framöver.

Ändå talar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll om ett trendbrott. Just nu ökar sjukskrivningarna inte fullt lika fort som förut, takten har halverats. Men det räcker inte. Frånvaron måste ner, i absoluta tal.


För enskilda människors långsiktiga välbefinnande, och för statskassan, är det nödvändigt att färre sjukskrivs. För människors lit till varandra och för skatteviljan är det viktigt att Försäkringskassan också ägnar sig åt fusket, även om det ger mindre pengar.

Här gäller det att sila såväl kameler som mygg.


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor.


Läs även Anderssons sjuka finanser.

Läs även Gör upp med assistansfusket.

Läs även Meningslös byråkrati gör oss inte friskare.