Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utvisa fler kriminella – för barnens skull

Justitieminister Morgan Johansson håller inte vad han lovar om utvisningarna.Foto: MAGNUS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksåklagaren har överklagat en dom som ger en serievåldtäktsman rätt att stanna i Sverige till Högsta domstolen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Lita inte på Morgan Johanssons löften – risken är stor att många grovt kriminella utlänningar får fortsätta stanna i Sverige. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Mannen började ge sig på flickan när hon bara var tio år gammal. Under närmare tre års tid våldtog han henne långt över 100 gånger – oftast i hennes eget hem. 

Tingsrätten dömde mannen till 13 års fängelse samt livstids utvisning. Hovrätten upphävde dock utvisningsbeslutet. Att mannen har bott här sedan 1998, talar god svenska och har hus är några av de faktorer som gör att han anses ha en stark anknytning till Sverige.

Riksåklagaren har nu överklagat domen till Högsta domstolen.

Även om HD i flera fall har satt ribban väldigt högt för att utvisa grova brottslingar, duger det inte att skylla allt på domstolarna.

Att andelen utländska brottslingar som utvisas har halverats sedan i början av 2000-talet är främst politikens fel. Både under borgerligt och socialdemokratiskt styre har det fattats beslut som gör det svårare att döma personer till utvisning, exempelvis de som har barn i Sverige.  

Fallet med serievåldtäktsmannen, som har tre barn som är svenska medborgare, visar vilka effekter ett sådant barnperspektiv kan ge. 

Mannen har tidigare dömts för grov misshandel av ”tortyrliknande art” av sina egna barn, varav två numera är vuxna. Det yngsta barnet är placerat i familjehem och uppger att hon skulle bli glad om pappan utvisades.

Ändå anser hovrätten att mannens svenska barn är en omständighet som stärker hans anknytning till Sverige.

De senaste åren har den politiska vinden vänt. Flera partier talar om att fler brottslingar måste utvisas. Justitieminister Morgan Johansson, S, har hävdat att utgångspunkten ska vara utvisning om en utlänning begår allvarliga brott i Sverige.

Det vore alldeles utmärkt. Tyvärr är det inte sant.

Den rödgröna regeringen ger gärna sina utredare tydliga order i ämnen som de brinner för. Uppgiften till den utredning som föregick det nya friåret var exempelvis att lämna förslag på hur åtgärden skulle genomföras. 

Det ligger ofta i barns intresse att grova brottslingar ges en enkelbiljett från Sverige.

I direktiven till den utredning som Januaripartierna tillsatte i april för att skärpa reglerna för utvisning finns få spår av sådan politisk vilja. Inriktningen är visserligen att fler personer ska kunna utvisas till följd av brott. Men utredaren får till exempel själv avgöra om den regel som skyddar barnvåldtäktsmannen ska ändras – det vill säga att det krävs ”synnerliga skäl” för utvisning av långvarigt bosatta i landet.

Något paradigmskifte, som Morgan Johansson har utlovat, kommer det definitivt inte att bli.

De skarpa ska-satserna i direktiven (förutom i hedersfrågor, där Liberalerna tycks ha tryckt på) handlar tidstypiskt nog om sådant som att analysen måste ha ett ”barnrättsperspektiv”. 

Man får hoppas på en klok utredare som inser att det ofta ligger i barns intresse att grova brottslingar ges en enkelbiljett från Sverige.