Bygg fler. Foto: Tommy Holl
Bygg fler. Foto: Tommy Holl

Utred avveckling av hyresregleringen

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Varje dag flyttar två busslaster med människor in till Stockholm. Men antalet nya bostäder som byggs täcker i bästa fall hälften av behovet. Så har det sett ut i snart ett decennium. Bostadsbristen är så akut att den pekas ut som det största hotet mot huvudstadens internationella konkurrenskraft.

Forskare och andra nyckelpersoner hittar ingenstans att bo och ungdomar tvingas tacka nej till arbete och utbildning på grund av bostadsbristen. Situationen i Göteborg och Malmö ligger inte långt efter.

Även underhållet ligger i träda. Hundratusentals lägenheter inom miljonprogrammet är i akut behov av renovering, enligt analysföretaget Industrifakta. Om inget görs inom de närmaste åren kan husen behöva rivas.

 

Det politiska svaret på detta haveri har hittills varit att sticka huvudet i sanden (regeringen) eller att lova en återgång till subventionseländet (oppositionen). Regeringen har underlättat andrahandsuthyrning, petat i lite skattesatser och satt press på kommunerna, men grundproblemet, hyresregleringen, har man lämnat därhän.

De rödgröna partierna vill i stället satsa skattepengar på att få i gång byggandet igen. Det är en vettlös politik på flera sätt. För det första är det stötande att satsa skattepengar på att bygga bostäder som i stället skulle kunna gå till skola och äldreomsorg. För det andra visar erfarenheten att statliga subventioner driver upp kostnader i alla led. Vi ska vara oerhört glada att Sverige har avvecklat de bostadssubventioner som under många år tyngde budgeten.

Men alternativet till stödverksamhet kan inte vara att rulla tummarna. Som Assar Lindbeck konstaterar i sina nyutgivna memoarer har hyresregleringen från 1942 skapat en 70 år lång katastrof.

 

När de privata byggherrarna inte kan ta ut marknadspris för lägenheterna - och kommunerna inte längre har råd att kliva in som ersättare - finns det ingen som håller upp bostadsbyggandet och renoveringarna. Hyresregleringen är inte ensam om att kasta grus i byggmaskineriet; den kommunala planprocessen, mängden detaljregleringar och skyhöga byggkostnader gör sitt till för att försvåra nybyggen. Men det går inte att blunda för att vi har en marknad som inte fungerar som en marknad.

Självfallet finns det mängder av sociala hänsyn att ta i samband med en marknadsanpassning av hyrorna. Människor ska inte kastas ut på gatan från en dag till en annan på grund av chockhöjda hyror exempelvis.

Samtidigt är det högst tveksamt om dagens system uppnår några av de sociala mål som hyresregleringen syftar till. I brist på en vit marknad har vi fått en svart marknad där kontakter och pengar under bordet avgör ditt boende.

Vi har inte råd med en regering som saknar en bostadspolitik. Det är dags att tillsätta en utredning om att avveckla hyresregleringen.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag