Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utan Annie Lööf kan M nyktra till om skolan

Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdosmförbundet (MUF). Han är kritisk till borgerlighetens ovilja att se över friskolesystemet.
Foto: MUF
Lars Leijonborg var tidigare utbildningsminister och partiledare för Liberalerna (när det hette Folkpartiet) men är i dag ordförande för Friskolornas Riksförbund.
Foto: OLLE SPORRONG
Ulf Kristersson (M) bör lyssna på ungdomsförbundet i friskolefrågan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Friskolorna har varit borgerlighetens blinda fläck. Alliansens död ger Moderaterna en chans att tänka om.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter att M och KD gjort upp med V och SD om att ändra i januaripartiernas budget är alliansen stendöd. Centerpartiets vikarierande partiledare, Anders W Jonsson, skrev upprört på Facebook: ”Nu överger M och KD traditionell borgerlig politik för att samarbeta med Vänsterpartiet.”

Det är en sanning med modifikation. I vissa frågor är det tvärtom när särintressevurmande Centerpartiet och halsstarriga Liberalerna hakas av, som borgerlig politik blir möjlig. Ett tydligt exempel är friskolefrågan. Som Expressens ledarsida har påpekat i åratal är det uppenbart att världens mest marknadsanpassade skolsystem har brister: Gång på gång visar det sig att extremister eller uppenbart olämpliga lycksökare får tillstånd att driva skola, och att undermåliga skolor kan fortsätta att bedriva verksamhet i åratal innan Skolinspektionen lyckas stänga dem. 

Förlorare blir eleverna, som blir lurade på den utbildning de har rätt till, och skattebetalarna, som står för notan.

Elma School en i raden

Det senaste exemplet är Elma School i Stockholmsförorten Rågsved. Sedan ägaren fick tillstånd att starta skola år 2000 har olika myndigheter gång på gång larmat om att den inte följer lagen. Undervisningen brister, elever får inte det stöd som de har rätt till, det saknas studiero, betygssättningen håller inte måttet och eleverna får färre undervisningstimmar än de har rätt till. Trots att skolan går med vinst missköter ägaren ekonomin: Vid tio tillfällen har skolan hamnat hos Kronofogden. 

I juni drog Skolinspektionen in tillståndet för Elma School. Men beslutet överklagades och i väntan på ett slutgiltigt avgörande fortsätter skolan att ta emot elever. Nu har en lärare, som inte fått ut sin lön, ansökt om att skolan ska sättas i konkurs, skriver DN

Det är absurt att det ska ta 20 år att stänga en skola som inte fungerar.

För borgerliga och liberala politiker – som ser utbildning som nyckeln till individens frigörelse och egenmakt – borde det vara uppenbart att det behövs ett rejält omtag i friskolefrågan. Ändå saknas både insikt och vilja.

”Många är fast i gamla ideologiska skygglappar från 90-talet. Man var så stolt över landvinningarna man gjorde då, och har inte kunnat se bristerna och alla avarter som uppstått i systemet”, sa Muf-ordföranden Benjamin Dousa till SvD för ett par veckor sedan. 

Mitt i prick.

Lyssna på Benjamin Dousa

C-ledaren Annie Lööf har visat att hon är bokstavstroende marknadsfundamentalist: När utbildningsminister Anna Ekström (S) kritiserade en annons från skolkoncernen Academedia, som sökte marknadskoordinator med uppgift att ”bearbeta vårdnadshavare” från beskedet att de väntar barn, högg Lööf direkt på Twitter. ”Hur lirar det med punkt nio i Januariavtalet?”, undrade hon.

Liberalernas tidigare partiledare, Lars Leijonborg, är numera ordförande för Friskolornas Riksförbund. Eftersom Leijonborg var kungamakaren som hjälpte Nyamko Sabuni till partiledarposten är risken stor att inte heller L förmår tänka om.

Utan Alliansen är Moderaterna äntligen fria att lägga om sin skolpolitik. Ulf Kristersson borde lyssna på framtidsnamnet Dousa – inte på 90-talsnostalgikerna.