Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

URdålig TV

SVT sänder under sommaren UR-serien Globaliseringen. Nu har tre program i serien sänts utan att de positiva effekterna av en rörelse som lyft 200 miljoner människor ur fattigdom givits något utrymme.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

UR besöker Malawi – världens fattigaste land som inte varit i krig. Ambitionen är att utröna varför Malawi är så fattigt. Analysen är minst sagt daterad. En minister kräver en ”stor summa pengar”, men utan att givarländerna ställer villkor. Det är en beprövad metod för västländerna att göda politisk korruption. En kvinna vill ha revolution och omfördelning. Som att fattigdomen verkligen vore lättare att fördra om den delades jämlikt.
”Malawi finns mitt i den globala ekonomin, men på minussidan”, hävdar UR:s reporter. Problemet är precis det motsatta. Malawi, liksom nästan alla afrikanska länder söder om Sahara, står utanför den globala ekonomin. Deras produkter kan inte säljas på världsmarknaden på grund av västvärldens tullar, deras hemmamarknader slås ut på grund av västerländska jordbruks - och textilsubventioner och deras invånare tillåts inte invandra till den rika världen.

Efter besöket i Malawi
åker UR till Frankrike, ”centrum för kritiken mot globaliseringen”. Där hävdar någon att globaliseringen skapar mer ojämlikhet och att den i stället för att göra livet lättare för fattigare människor gör dem fattigare. 200 miljoner människor som med hjälp av globaliseringen kämpat sig ur misären hörs inte när reportern låter bli att ställa kritiska följdfrågor.
Reportern Johan Romin besöker Indien. Tillsammans med sin bror, som jobbar på Ericsson, diskuterar han kastsystemet och får det att låta som att globaliseringen bär skulden också för detta uråldriga fenomen. Johan Romins bror tycks aningslöst leva i tron att han som vit europé per automatik tillhör den högsta kasten.

Romin intervjuar en
socialarbetare som menar att globaliseringen är neokolonialism och att fattiga bönder i byar fått det sämre de senaste tjugo åren. I själva verket har byborna i dag tillgång till el, tv och telefoner i en utsträckning ingen hade kunnat drömma om för tjugo år sedan. Lerhyddor har ersatts med tegelhus.
I en chatt på UR:s webbsida säger sig programledarna inte vilja svara på om globaliseringen är bra eller dålig. Mot bakgrund av att världens fattigaste femtedel mer än fördubblat sina inkomster mellan 1965 och 1998 är det en snål recension.
Men UR har knappast gjort sig kända för ett balanserat perspektiv på vår tids stora fråga. I barnprogrammet Showen Dollar indoktrineras barn i sexårsåldern som får bua ut produkter som kommer från fattiga länder och med späda barnröster hurra ”glitter” för det som producerats lokalt i Sverige.
Verklighetsfrämmande vänsterpropaganda på bästa sändningstid i SVT – kanalen som också bjudit på en hyllningskväll till Fidel Castro.
BBC genomförde nyligen en utvärdering som visade att deras program ofta är tendentiösa med ett tydligt vänsterperspektiv. Är det inte dags också för SVT att komma till insikt?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!