Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungern är ett lackmustest för Sverigedemokraterna

Allt talar för att Viktor Orbán blir återvald när Ungern går till val i morgon. Sverigedemokraternas Kent Ekeroth ser Ungern som ett föregångsland.

I morgon går Ungern till val. Det råder ingen tvekan om att Viktor Orbán och Fidesz kommer att vinna. Men Sverigedemokraterna borde se upp för sin sängkamrat.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under Orbán genomsyras hela samhället av Fidesz nationalism, till och med skolornas läroböcker följer partilinjen. Domstolarna har fyllts med regeringstrogna domare, teaterchefer ska helst ha partibok och varje fakultet på universiteten har fått en Fideszmärkt överrock som styr över ekonomin. Medierna granskas av ett politiskt tillsatt råd, som slår ned på publiceringar som regeringspartiet anser är ”obalanserade”.

Hejarklacksledaren Ekeroth 

Orbán behöver inte sätta militären på gatorna eller låta säkerhetspolisen knacka på hos oppositionella mitt i natten. Han skapar en auktoritär stat med mjukare medel. Stegvisa förändringar, som innebär att pressen inte längre är helt fri och domstolarna inte helt oberoende, leder till självcensur. Men alla ser inte problemet. Invandraren Kent Ekeroth, SD, tillhör Orbáns hejaklack. Han har till och med emigrerat till Ungern.

”När det gäller pressfrågan finns det inget exempel på när det använts otillbörligt. Det här används av vänsterliberaler i en gemensam kampanj. Transparency international är en vänsterorganisation. FN är en annan vänsterorganisation. EU en också. De attackerar gemensamt ett land”, sa Ekeroth i Aktuellt (5/4).

Det är ett uppseendeväckande uttalande från en riksdagsman. Man kan undra hur dessa ”vänsterliberaler” lyckas samordna de brokiga organisationerna FN, EU och Transparency International i en kampanj mot Ungern. FN brukar knappt ens kunna komma överens med sig självt. 

Ekeroths uttalande motsägs när man frågar ungerska journalister. Hela 75 procent uppgav 2016 att det politiska inflytandet över medierna är ”väldigt stort”, enligt oberoende Mertek Media Monitor

Målet: "illiberal demokrati"

Viktor Orbán hymlar inte med att hans mål är någonting annat än den västerländska demokratin, grundad i liberala värderingar och med en stark rättsstat som balanserar regeringsmakten. 

Orbáns mål är, med hans egna ord, att skapa en ”illiberal demokrati”. 

I ett uppmärksammat tal år 2014 lade han fram sin vision för en stark stat med svag opposition, där majoritetens vilja inte hejdas av hänsyn till minoriteter. Framtidens framgångsrika stater, menade Orbán, kommer inte att vara ”västerländska, inte liberala, inte liberala demokratier och kanske inte ens demokratier”. Istället lyfter han fram Kina och Ryssland.

Orbán är den internationella extremhögerns omslagspojke, de hyllar honom både för att han stängde gränserna och för att han monterar ned den ungerska demokratin. Samtidigt skapar järnrörspolarna Erik Almqvist och Kent Ekeroth en Sverigedemokratkoloni i Budapest. 

Relationen till Ungern är ett lackmustest för SD – står man för de demokratiska värderingar som Sverige bygger på, eller vill man följa Orbáns väg mot en ”illiberal demokrati”?


Läs också: Ungern är EU:s problembarn