Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga kvinnor går inte längre säkra

Under loppet av fem år har kvinnors utsatthet för sexbrott fyrdubblats. Det är en utveckling som måste tas på största allvar.Foto: Shutterstock

Nej, det finns inget "positivt" över att var tredje ung kvinna säger sig ha blivit utsatt för ett sexbrott förra året. Det är ett gigantiskt svek i ett av världens mest jämställda länder.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

2018 års upplaga av Nationella trygghetsundersökningen (NTU) borde generera krigsrubriker. Den dramatiska ökningen av brott mot person, som uppmättes förra året, bekräftas i årets studie - och överträffas till och med. Utsattheten för hot och personrån fortsätter uppåt.

Men det som verkligen sticker ut är sexbrotten. Sedan år 2012 har kvinnors utsatthet för sexbrott fyrdubblats. Inom åldersgruppen 16-24 år uppger numera var tredje kvinna - 34,4 procent - att de utsattes för ett sexbrott under 2017. Det är svindlande siffror, som nästan är omöjliga att ta in.

Ändå har nyhetsagendan dominerats av andra nyheter, såsom att en 19-åring dömts för grovt förtal efter att ha kallat en skolkamrat "Årets fuckgirl". Förvisso en seger för jämställdheten, men ett mycket litet framsteg i relation till det stora bakslag som uppenbarligen äger rum.

Märkligt att kalla utvecklingen positiv

Det märkliga intrycket förstärks av kommentarerna till de chockerande siffrorna. Kriminologen Nina Rung säger till SVT att det är en "positiv utveckling" att fler kvinnor vill tala öppet om vad de utsätts för. Samma bedömning gör Stina Holmberg, forskare på Brå, som ser siffrorna som ett tecken på "empowerment av kvinnor". 

Visserligen är sexbrott svåra att exakt definiera och det går inte att utesluta att det kan finnas en viss metoo-effekt även i den självrapporterade utsattheten för sexbrott. Men NTU är till att börja med det mest tillförlitliga sättet att mäta den faktiska brottsligheten som finns. 

Vi talar dessutom om en fyrdubbling under loppet av fem år. Även antalet allvarliga sexualbrott ökar.

Det finns därför alla skäl att ta utvecklingen på största allvar. Lek bara med tanken att brottsligheten i NTU i stället hade minskat dramatiskt de senaste åren. Är det någon som tror att det hade viftats bort som "en negativ utveckling" som är behäftad med otaliga felkällor? Knappast.

Samhället måste vända på alla stenar

Hur ska man då förklara den avmätta reaktionen på årets NTU? En förklaring är sannolikt avtrubbning. Det har redan blivit ett nytt normalläge att unga kvinnor löper en stor risk att utsättas för sexbrott och att 44 procent i samma grupp känner sig otrygga om de går ut på kvällen.

Ett annat skäl är antagligen att ämnet är känsligt. Det ligger nära till hands att se kopplingar i tiden till de senaste årens rekordstora migration till Sverige och det mansöverskott som detta har gett upphov till. Det skulle åtminstone kunna vara en delförklaring till utvecklingen.

Därför är det utmärkt att Brå har fått i uppdrag att gå till botten med vad ökningen av sexbrotten beror på och att myndigheten även har öppnat för en ny studie av kopplingen mellan brott och ursprung.

Samhället måste vända på alla stenar för att förbättra kvinnors trygghet. Det är ett gigantiskt svek att ett av världens mest jämställda länder inte förmår skydda kvinnor mot övergrepp.

 

Läs också: Politikerna kan inte blunda för mansöverskottet längre