Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Unga bör inte få lön för att gå på museum

Klassiskt ungdomsjobb. Liksom inhopp i äldreomsorg, förskolor och kommunala storkök. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bildmuseet i Umeå. Nya byggnaden invigdes 2012, två år före Umeå var europeisk kulturhuvudstad. Foto: Arild Vågen / CC BY-SA 3.0

Kommunala feriearbeten för äldre tonåringar är bra. Om de liknar vanliga jobb. Dit hör knappast museibesök, gatumusik och dans.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Finansminister Magdalena Andersson talade i veckan om insikterna hon fick när hon som 15-åring pryade på ett boende för alkoholiserade män.

Andersson tackade alla arbetsgivare som anställer ungdomar, och särskilt de kommuner som gör det. Hon uppmanade alla kommuner att ge ungdomar en chans på sommaren. 

”Tänk om alla svenska ungdomar kunde få in den där första foten på arbetsmarknaden, få nya livserfarenheter och uppleva vad det betyder när man gör sin del för arbetslagets gemensamma resultat”, sa finansministern i Almedalen. 

Hon nämnde inte vilka kommuner som avstår. Men Vaxholm gör det, och Hofors i Gästrikland (S+C+L) drog först in sina platser i år på grund av ekonomisk kris, för att ångra sig och återinföra en tredjedel. 

Halva lönen i Mullsjö jämfört med Danderyd

De allra flesta kommuner tar in tonåringar, med lite olika åldersregler, arbetstider och löner. I Danderyd - som ska höja skatten med 1,40 kronor - får 2001-orna 100 kronor i timmen för sex timmar om dagen i tre veckor. I Mullsjö i Västergötland är lönen hälften. 

Örebro ligger lite högre. Men enligt somliga inte högt nog.

”Sååååå jag sommar jobbar imorgon och jobbar 8-19 med en timmas rast o får 65kr i timmen, försöker Örebro Kommun mörda oss med denna piss lön?” lyder ett klagorop på Twitter.

De vanligaste feriearbetena är inom äldreomsorg, förskola och fritids, parkförvaltning och storkök. Ungdomar får några av de insikter som Andersson fick, bland andra ”vetskapen om att någon är beredd att betala för ens arbete.”

Som sommarkollo fast kallat feriepraktik 

Tyvärr håller sig kommunerna inte strikt till att erbjuda arbete/praktik av den art som de senare själva vill betala för.  Umeå har slagit sig ihop med Konstfrämjandet och ger lön för ”praktiskt arbete i ateljén, studiebesök på museer och gallerier, handledning av en konstnär”. Det hela avslutas med en vernissage.

Det hela låter som ett sommarkollo, som man annars betalar för att delta på. Så även i Nacka, där kan de unga få 80-90 kronor i timman, plus semesterersättning, för afrikanskt trumspel, dans och media. 

I Region Jönköping får åtta gymnasister lön för att delta i ”Platsens författare”, en tre veckor lång skrivarkurs. I Karlstad räknas forskarskola som ungdomsarbete. Och lite varstans kan ungdomarna bli anställda som gatumusikanter och konkurrera ut de andra som sjunger och spelar på gator och torg med ett öppet instrumentfodral eller en rundskickad hatt.

När kommuner och statliga myndigheter ordnar feriearbeten/praktik ska det vara för att ge ungdomar kunskaper om det offentliga arbetslivet. Inte för att ge dem fickpengar och skojig sysselsättning, som clown eller schlagerdiva. Vilket Göteborg dock gör. 

Det är inte roligt alls.

 

Läs också: Sommarskola ska ge kunskap - inte lön 

Stålar i sista minuten ger unga sämre sommarjobb