SD kommer att ställa motkrav för att släppa fram en alliansregering. Att tro något annat är rent önsketänkande. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD kommer att ställa motkrav för att släppa fram en alliansregering. Att tro något annat är rent önsketänkande. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Underskatta inte Åkesson, alliansen

Publicerad

Allianspartierna ägnar sig åt önsketänkande när de utgår från att Sverigedemokraterna ska stödja en borgerlig regering utan några motkrav. Det är en ny tid med nya realiteter.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns en paradox i de övriga partiernas syn på Sverigedemokraterna. Å ena sidan varnar man i starkast möjliga ordalag för det hot som SD utgör. Å andra sidan utgår man från att den politiska spelplanen ska förbli opåverkad av att SD numera är Sveriges tredje största parti. 

Det var därför så många togs på sängen av SD:s beslut att fälla den rödgröna budgeten i december 2014. Av någon konstig anledning räknar alla med att SD ska ligga lågt och rösta lojalt på det sätt som övriga partier förväntar sig. 

Följaktligen går allianspartierna till val som vanligt med blicken fäst mot Rosenbad. Ingen tror på allvar att de kommer att få egen majoritet, men sådana invändningar väger lätt. På borgerligt håll räknar man kallt med att SD ska ge sitt stöd till en alliansregering utan krav på motprestationer.

Men varför skulle SD göra det? I tisdagens Dagens Industri klargör Jimmie Åkesson att SD ligger närmare S än alliansen i migrationspolitiken: "Socialdemokraterna är jämfört med Annie Lööf väldigt mycket bättre." Om bara S kan tänka sig att fimpa Miljöpartiet kan det bli "jätteintressant", förklarar Åkesson (DI 3/4).

Är Annie Lööf beredd på eftergifter till SD?

Vilken praktiskt innebörd har då detta? Det enda vi säkert vet är att alliansen tillsammans med SD tänker rösta bort den sittande regeringen efter valet. Om det blå blocket blir större än de rödgröna kommer Ulf Kristersson sannolikt att försöka söka stöd för en ny alliansregering. 

I det läget bör man räkna med att SD kommer att ställa krav för att släppa fram en sådan regering. Ett minimikrav som Åkesson nämner är att den tillfälliga asyllagen blir permanent. Kanske räcker det som motprestation eller så räcker SD över en längre kravlista. Skulle Annie Lööf (C) gå med den sortens eftergifter eller hellre kasta in handduken? Det är en av valrörelsens mest spännande frågeställningar.

Det ska förstås inte uteslutas att S i ett sådant läge frångår sin praxis och väljer att lägga ner sina röster för att beröva SD inflytande. Men det är sannerligen inget som borgerligheten kan räkna med. 

Man kan också tänka sig ett scenario där Stefan Löfven väljer att söka stöd för en ensam S-regering och räknar med att SD ska ge sitt passiva stöd genom att lägga ner rösterna.

Mycket talar för en enpartiregering - ledd av S eller M

I Sverige tillämpar vi så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att en regering måste vara tolererad av Riksdagen, det vill säga inte ha en majoritet emot sig. Eftersom SD har särskilt svårt för flyktingaktivistiska partier som MP och C finns det mycket som talar för en enpartiregering efter valet, ledd antingen av S eller M.

Ett alternativ som denna ledarsida förordar är en S-M-regering, som därtill skulle ha egen majoritet i Riksdagen. 

Att räkna med att SD ska ställa upp med gratis flytthjälp till Rosenbad är rent önsketänkande.

 

 

Läs också: En S-M-regering vore bra för Sverige

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag