Privatdrivna Ultragyn i Stockholm betalar bonus till gynekologerna efter hur mycket de skär i kvinnorna.Privatdrivna Ultragyn i Stockholm betalar bonus till gynekologerna efter hur mycket de skär i kvinnorna.
Privatdrivna Ultragyn i Stockholm betalar bonus till gynekologerna efter hur mycket de skär i kvinnorna.
Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm. Foto: ERIK GUSTAFSONUltragyn på Sophiahemmet i Stockholm. Foto: ERIK GUSTAFSON
Ultragyn på Sophiahemmet i Stockholm. Foto: ERIK GUSTAFSON
Verksamhetschefen Sophia Ehrström försvarar den stora notan med att gynekologerna är så duktiga på att ställa diagnos. Foto: ERIK GUSTAFSONVerksamhetschefen Sophia Ehrström försvarar den stora notan med att gynekologerna är så duktiga på att ställa diagnos. Foto: ERIK GUSTAFSON
Verksamhetschefen Sophia Ehrström försvarar den stora notan med att gynekologerna är så duktiga på att ställa diagnos. Foto: ERIK GUSTAFSON

Ultragyn visar på vårdvalets baksida

Publicerad

Ultragyn har skurit profiter ur kvinnors underliv. Det är hög tid att se över vårdvalen och andra former av kundval.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Där ideologin går in, går pragmatismen ut. Majoriteten i Stockholms läns landsting har drivit vårdvalet allt längre. De fungerande äldrevårdscentralerna i Hökarängen och norr om stan lades ner därför att de inte gick att foga in i valmodelllen. För renlärighetens skull fick bryggan mellan kommunens och landstingets ansvar stryka på foten. Och kostnaderna skenar.

Nu läggs alltmer krävande specialistvård ut på entreprenad. Expressens avslöjande om Ultragyn visar hur mekanismerna fungerar. De bonusdrivna gynekologerna på Sophiahemmet har registrerat diagnoser som gett kliniken så höga ersättningar som möjligt. 

Om Ultragyn har gjort fel kan landstinget komma att kräva tillbaka en del av ersättningarna. Kräva tillbaka? 

Det vittnar om hur godtroget systemet är. 

Det vara dyrt att fuska

Det rimliga vore tydliga regler om vad som ska göras, inte vaga uppgifter om muntliga tillstånd efter telefonsamtal mellan kliniken och förvaltningen. Det ska kosta dyrt att fuska i systemen. Det ska finnas tydliga kontrakt och hårda böter för den som bryter mot reglerna.

Men ytterst kanske det handlar om att kundvalspengarna är feltänkta. I sin ESO-rapport ”Dags för omprövning” (2017:1) som presenterades häromdagen pekar Per Molander på schablonersättningarnas förbannelse. Schablonerna ska vara så höga att tillräckligt många utförare ställer upp. 

Det betyder att vårdpengen eller skolpengen ska vara så hög att också den minst effektiva kliniken går ihop. Därför blir kundvalens schablonpengar rena jackpotten för rationella företagare.

Och för de kriminella. I verksamheter med otydliga kvalitetskrav är det alldeles för lätt för skurkar att etablera sig. Assistansersättningen är det flagranta exemplet, hemtjänsten kan vara nästa härva. De fasta ersättningarna erbjuder lockande vinster när det är lätt att driva verksamheten med lågt kvalificerad och dåligt betald arbetskraft. 

Upphandling smartare än vinsttak

Handla upp tjänsterna i stället, skriver Per Molander. Då kan upphandlaren anta alla anbud som håller måttet – men ingen får mer pengar än anbudet. Det är ett mycket smartare sätt att komma åt övervinsterna än Reepalus vinsttak.

Men upphandlingen har också andra fördelar. Upphandlaren kan bedöma exempelvis hur många gymnasieplatser det behövs på olika program. Med grovt tillyxade kundval och ersättningar riskerar kostnaderna att skena, med omsorgsfull upphandling blir det lättare att hitta en rimlig avvägning av tjänsterna mot de övergripande behoven.

Inom ett upphandlingssystem blir det naturligt att följa upp och värdera kvaliteten på varje anbudsgivares tjänster. Med ökande erfarenhet kan sådana kriterier spela allt större roll då anbuden lämnas och kontrakten med utförarna skrivs.

Ultragyn verkar ha smittats av vårdvalets värsta tendenser. Expressens avslöjande borde rikta uppmärksamheten mot systemets grundläggande svagheter.

 

Läs också:

Högern måste sluta spela dum i vinstfrågan 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag