Ulf Bjereld är fel man för jobbet

Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokratiska Tro och Solidaritet.
Foto: Adam Ihse / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev på DN Debatt i juni och meddelade att det statliga stödet till civilsamhället och trossamfund skulle ses över.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Alice Bah Kuhnke säger sig vilja dra in stödet till religiösa samfund som bjuder in extremister. Men varför ger hon då utredningsuppdraget till någon som försvarat företrädare för organisationer som bjuder in hatpredikanter?

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När företrädare för Turkiska riksförbundet hetsade mot armenier under en demonstration på Sergels torg tidigare i våras blev frågan om skattefinansierat stöd till antidemokratiska organisationer mer aktuell än någonsin.

Demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev på DN Debatt i juni och meddelade att det statliga stödet till civilsamhället och trossamfund skulle ses över. Föreningsbidragen skulle få en tydligare koppling till demokratiska värderingar. Det var ett välkommet besked.

Demokratiministern gav i torsdags uppdraget att utreda stödet till trossamfund till statsvetaren Ulf Bjereld, ordförande för socialdemokratiska Tro och Solidaritet. Det är ett mycket märkligt val om ambitionen är att dra in stödet till extremister. Bjereld har tidigare öppet ifrågasatt kritiken mot företrädare för skattefinansierade organisationer som bjudit in antisemiter.

När Omar Mustafa, då ordförande för Islamiska förbundet, valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse 2013 uppmärksammade Expo och Svenska kommittén mot antisemitism hur Mustafa i egenskap av ordförande lovprisat islamistledare och bjudit in antisemiter till föreläsningar. Det gällde bland annat en inbjudan av egyptiern Salah Sultan som talat om att muslimer måste strida mot judarna.

När den tidigare turkiske premiärministern Necmettin Erbakan (som grundade den islamistiska och antisemitiska rörelsen Milli Görüs) dog 2011 skrev Omar Mustafa ett kondoleansbrev och kallade Erbakan en förebild för muslimer. Samma Erbakan som bland annat hade sagt att muslimer som umgås med judar inte kan betraktas som riktiga muslimer.

Omar Mustafa fick med rätta kritik för sina handlingar och tvingades snabbt lämna alla sina uppdrag för Socialdemokraterna. Men han fick stöd från Ulf Bjerelds organisation Tro och Solidaritet. Peter Weiderud, Bjerelds föregångare, viftade bort mycket av kritiken mot Mustafa. ”Det som är rasism i ett sammanhang har en annan betydelse i ett annat sammanhang” sade Weiderud om inbjudningarna av antisemitiska gäster (SR 11/4-2013).

Antisemitism i långtbortistan är okej men kanske inte här hemma löd alltså Tro och Solidaritets försvar av Islamiska förbundets samröre med antisemiter. Och Bjereld gick inte emot sin ordförande. Nej, i stället beklagade han sig över mediedrevet mot Mustafa som han menade riskerade att skrämma bort svenska muslimer från Socialdemokraterna (AB 14/4-2013).

Om regeringen på allvar vill stoppa stödet till organisationer som ger utrymme åt extremister och hatpredikanter är demokratiministerns val av utredare mycket märkligt. Eller är detta ett sätt att tyst backa från ambitionerna?


LÄS OCKSÅ: Stoppa bidragen till religiösa föreningar

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledare och krönikor