Labourledaren Ed Miliband (till vänster) är utsatt för hård press från sitt eget parti. David Cameron (till höger) kritiseras av sina egna för att inte vara tillräckligt tuff mot EU.
Labourledaren Ed Miliband (till vänster) är utsatt för hård press från sitt eget parti. David Cameron (till höger) kritiseras av sina egna för att inte vara tillräckligt tuff mot EU.

UKIP-smittan sänker britterna

Publicerad

David Cameron vill inte ha Jean-Claude Juncker som ny boss för EU-kommissionen. Cameron ska på det informella EU-toppmötet ha hotat med Juncker innebär en ja eller nej-folkomröstning till det brittiska EU-medlemskapet, enligt uppgifter till Der Spiegel.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är inte osannolikt att läckorna kommer från premiärministerns egen stab. Efter det EU-kritiska och högerpopulistiska UKIP:s storseger i EU-valet så pågår en tävling mellan Tories och Labour om vem som kan vara tuffast mot EU. Och obehagligt nog också en match om hur arbetskraftsinvandringen till Storbritannien ska begränsas.

Det främlingsfientliga UKIP fick hela 28 procent av rösterna. För första gången på ett helt sekel stod inte Labour eller Tories som segrare i ett brittiskt val. Problemet är nu inte att UKIP får något direkt inflytande i Europaparlamentet. Problemet är att partiets främlingsfientliga virus smittar både Labour och Tories.

Labourledaren Ed Miliband är utsatt för hård press från egna parlamentsledamöter om att partiet måste förorda en kraftig begränsning av arbetskraftsinvandringen från Östeuropa. Douglas Alexander är de brittiska Socialdemokraternas kandidat som utrikesminister. Han skrev nyligen ett brev till Cameron där han hävdade att Labour vill begränsa arbetskraftsinvandringen och att regeringen måste stoppa möjligheten för östeuropéer att skicka barnbidragen till sina tidigare hemländer. Alexander kräver också en fördragsändring för att nationella parlament ska kunna blockera icke önskvärd EU-lagstiftning.

Douglas Alexander får i detta sammanhang Maria Ulvskog att framstå som en liberal och övertygad EU-vän.

Tony Blair har känt sig manad att gå in i debatten och varnat Labour för att försöka imitera "det fula och obehagliga" UKIP.

Sedan 2004 har omkring en miljon östeuropéer, netto, invandrat till Storbritannien. De tar knappast jobb från britterna, utan de tar sådana jobb som britterna i allmänhet ratar. Argumentet om låglönekonkurrens dyker förstås upp, men många av alla dessa immigranter har visat sig vara skickligare och mer produktiva än britter. De konkurrerar med hantverksskicklighet och högre ambitionsnivå. Precis som östeuropéer också gör i Sverige.

Även David Cameron kritiseras av de egna för att inte vara tillräckligt tuff mot EU när det gäller den fria rörligheten och att folkomröstningen snarare borde tidigareläggas.

Om britterna vill lämna EU så är det deras eget korkade och katastrofala beslut. Hur många miljarder pund som skulle gå förlorade i exportintäkter och utländska investeringar går inte att säga. Bara att notan blir ofantlig. I näringslivet finns nu en utbredd oro över att både Cameron och Miliband är på väg att bli överkörda av EU-kritiska och populistiska partikamrater.

Men EU kommer aldrig att rubba på en av sina viktigaste principer: Den fria rörligheten. EU kommer inte acceptera Storbritannien som någon bortskämd smörgåsbordsgäst som tar vad som behagas i Bryssel.

Sedan råkar Tories samregera med de EU-vänliga Liberaldemokraterna. Vill Cameron verkligen också ha en regeringskris?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag