"Det är konstigt om vi ska hamna i någon slags karantän, och vi inte ska kunna fortsätta leva vanliga liv," säger Thomas Bodström apropå kritiken mot utnämningen av honom till landshövding i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Cecilia Anderberg/Expressen
"Det är konstigt om vi ska hamna i någon slags karantän, och vi inte ska kunna fortsätta leva vanliga liv," säger Thomas Bodström apropå kritiken mot utnämningen av honom till landshövding i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Cecilia Anderberg/Expressen

Tyck synd om spararna - inte dig själv, Bodström

Publicerad

En landshövding måste uppvisa gott omdöme. Det har Thomas Bodström inte gjort.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kritiken mot utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm växer för varje vecka som går. V, KD och L motsätter sig att Bodström ska få toppjobbet. De lokala moderaterna och centerpartisterna i huvudstaden är kritiska, liksom flera medlemmar i landshövdingens eget insynsråd. Till och med Aftonbladets ledarsida vill stoppa utnämningen.

Samtidigt kommer fler detaljer om Thomas Bodströms tid i styrelsen för skandalbolaget Allra. I måndags kunde Expressen avslöja att han i oktober ifjol var med och godkände en extrautbetalning till ägarna om 20 miljoner kronor.

Thomas Bodström utsågs till landshövding

Socialdemokraterna verkar nu hoppas på att stormen ska blåsa över när Bodström väl tillträder sitt jobb i november. Men det är inte med någon större entusiasm S-topparna försvarar sitt val.

När Thomas Bodström utsågs var civilminister Ardalan Shekarabi, S, noga med att berömma sin partikamrats kvaliteter. Men när Shekarabi intervjuades häromveckan tycktes han snarare mena att regeringen inte kan bli av med honom.

"Vi har ett arbetsgivarpolitiskt ansvar. Vi har utnämnt en myndighetschef och den personen får ett förordnande. Då kan man inte utgå från hypotetiska resonemang," sa Shekarabi till Svenska Dagbladet apropå det hot om stämning som vilar över Bodström och de andra tidigare styrelsemedlemmarna i Allra.

Den massiva kritiken har även fått Thomas Bodström att bryta sin tidigare tystnad om skandalen. Men den som hade förväntat sig några beklagande ord till de 130 000 svenskar som riskerar lägre pension på grund av Allras affärer blev nog besviken. I intervjun i Studio Ett i förra veckan verkade Thomas Bodström främst tycka synd om sig själv.

"Det är konstigt om vi ska hamna i någon slags karantän, och vi inte ska kunna fortsätta leva vanliga liv," sa Bodström.

Men såväl han som Shekarabi försöker blanda bort korten. Frågan om Bodströms lämplighet kan inte reduceras till juridik, eller avfärdas med hänvisning till något slags diffust arbetsgivaransvar.

Allra dyrköpt för spararna

I grunden handlar detta om förtroende – och om moral. Statens högsta representant i Stockholm måste uppvisa gott omdöme. Det har Thomas Bodström inte gjort.

Bodström försöker nu sprida en bild av att han under sin tid i styrelsen ingenting sett och ingenting hört. Det kan mycket väl vara sant.

Men det hade räckt med enkel googling för Bodström för att ta reda på vad Allra var för ett bolag innan han tackade ja till att sitta i dess styrelse. Redan 2013 kritiserades ju företaget - då under namnet Svensk Fondservice - av Konsumentverket för sin aggressiva marknadsföring och för att ha skickat fakturor för tjänster som aldrig beställts.

Bodström struntade antingen i detta, eller så valde han att bortse från skandalerna. Med sitt namn och det förtroendekapital han upparbetat som justitieminister gick han i god för Allra. 

För hundratusentals svenskar blev det en dyrköpt affär. Det borde det bli för Thomas Bodström också.

 

Läs också:

Låt inte Thomas Bodström bli landshövding

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag