Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tyck synd om spararna - inte dig själv, Bodström

"Det är konstigt om vi ska hamna i någon slags karantän, och vi inte ska kunna fortsätta leva vanliga liv," säger Thomas Bodström apropå kritiken mot utnämningen av honom till landshövding i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Cecilia Anderberg/Expressen

En landshövding måste uppvisa gott omdöme. Det har Thomas Bodström inte gjort.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kritiken mot utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholm växer för varje vecka som går. V, KD och L motsätter sig att Bodström ska få toppjobbet. De lokala moderaterna och centerpartisterna i huvudstaden är kritiska, liksom flera medlemmar i landshövdingens eget insynsråd. Till och med Aftonbladets ledarsida vill stoppa utnämningen.

Samtidigt kommer fler detaljer om Thomas Bodströms tid i styrelsen för skandalbolaget Allra. I måndags kunde Expressen avslöja att han i oktober ifjol var med och godkände en extrautbetalning till ägarna om 20 miljoner kronor.

Thomas Bodström utsågs till landshövding

Socialdemokraterna verkar nu hoppas på att stormen ska blåsa över när Bodström väl tillträder sitt jobb i november. Men det är inte med någon större entusiasm S-topparna försvarar sitt val.

När Thomas Bodström utsågs var civilminister Ardalan Shekarabi, S, noga med att berömma sin partikamrats kvaliteter. Men när Shekarabi intervjuades häromveckan tycktes han snarare mena att regeringen inte kan bli av med honom.

"Vi har ett arbetsgivarpolitiskt ansvar. Vi har utnämnt en myndighetschef och den personen får ett förordnande. Då kan man inte utgå från hypotetiska resonemang," sa Shekarabi till Svenska Dagbladet apropå det hot om stämning som vilar över Bodström och de andra tidigare styrelsemedlemmarna i Allra.

Den massiva kritiken har även fått Thomas Bodström att bryta sin tidigare tystnad om skandalen. Men den som hade förväntat sig några beklagande ord till de 130 000 svenskar som riskerar lägre pension på grund av Allras affärer blev nog besviken. I intervjun i Studio Ett i förra veckan verkade Thomas Bodström främst tycka synd om sig själv.

"Det är konstigt om vi ska hamna i någon slags karantän, och vi inte ska kunna fortsätta leva vanliga liv," sa Bodström.

Men såväl han som Shekarabi försöker blanda bort korten. Frågan om Bodströms lämplighet kan inte reduceras till juridik, eller avfärdas med hänvisning till något slags diffust arbetsgivaransvar.

Allra dyrköpt för spararna

I grunden handlar detta om förtroende – och om moral. Statens högsta representant i Stockholm måste uppvisa gott omdöme. Det har Thomas Bodström inte gjort.

Bodström försöker nu sprida en bild av att han under sin tid i styrelsen ingenting sett och ingenting hört. Det kan mycket väl vara sant.

Men det hade räckt med enkel googling för Bodström för att ta reda på vad Allra var för ett bolag innan han tackade ja till att sitta i dess styrelse. Redan 2013 kritiserades ju företaget - då under namnet Svensk Fondservice - av Konsumentverket för sin aggressiva marknadsföring och för att ha skickat fakturor för tjänster som aldrig beställts.

Bodström struntade antingen i detta, eller så valde han att bortse från skandalerna. Med sitt namn och det förtroendekapital han upparbetat som justitieminister gick han i god för Allra. 

För hundratusentals svenskar blev det en dyrköpt affär. Det borde det bli för Thomas Bodström också.

 

Läs också:

Låt inte Thomas Bodström bli landshövding

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!