Tvinga inte in S i vänsterburen

KLIV NER FRÅN PUNSCHVERANDAN. Moderatledare Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé måste ta ansvar för landet.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Socialdemokraterna tycks ha förlamats av samarbetet med det inkompetenta Miljöpartiet.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det här är inte rätt läge att slänga igen dörrar och låsa in Löfven i vänsterburen, Kinberg Batra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Magdalena Andersson (S) torde ha högre puls än vanligt just nu. Kostnaderna för migration och sjukskrivningar är utom kontroll, regeringen är svag och DÖ är död.

I en intervju med Dagens Industri förra veckan sträckte finansministern ut handen mot allianspartierna. I ett pressat läge då landet behöver stabilitet öppnar hon för ett samarbete om den ekonomiska politiken. Ministern lyfte fram mer rut som ett sätt att snabbare få nyanlända i arbete. Och, som DI noterade, Andersson prisade försvars- och migrationsöverenskommelserna - två överenskommelser som Vänsterpartiet inte deltog i.

Men inviten avvisades av Moderaternas partisekreterare, Tomas Tobé, i måndagens DI: Man är inte intresserad av ett samarbete om den ekonomiska politiken.

Dessutom varnade Tobé för försök från S att kroka av Vänsterpartiet. Samarbetet med MP och V var anledningen till att alliansen släppte fram Löfven som statsminister, säger Tobé. 

Om Vänsterpartiet utesluts "då konstaterar jag att alliansens partier samlar ett större regeringsunderlag än vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör".


Kort sagt, Moderaterna hotar att fälla regeringen om den inte går i armkrok med ett parti som spelar i en unikt utopisk vänsterliga. V vill spräcka utgiftstaket för att storsatsa på välfärden; de reformer man fick in i höstbudgeten, exempelvis gratis medicin och glasögon till alla barn, pekar ut färdriktningen. Samtidigt vill V ha en ytterst generös flyktingpolitik.

Bara fantasin sätter gränser för ett parti som anser att alla problem kan lösas med högre skatter och "mer resurser".


Det ser nästan ut som om Moderaterna hoppas att regeringen ska skada sig själv och Sverige så pass illa att alliansen kan defilera in i Rosenbad. Vore det så, vore det förkastligt.

Folkpartiets ledare, Jan Björklund, ska ha en eloge för att han inte vill spela med. Han säger rakt ut att en borgerlig ledare inte kan "förespråka att Vänsterpartiet ska ha ett starkt inflytande" eftersom det är "dåligt för Sverige". 

Lyssna på Björklund, Anna Kinberg Batra. Om du en dag vill bli statsminister kan du inte agera för Sveriges sämsta i opposition.

Den rödgröna regeringen imponerar förvisso inte. Socialdemokraterna tycks ha förlamats av samarbetet med det inkompetenta Miljöpartiet. Trots att landet - enligt regeringen själv - befinner sig i ett ohållbart krisläge, sker nästan ingenting på migrationspolitikens område.


Det bästa för Sverige i detta läge är att Miljöpartiet lämnar regeringen och att Socialdemokraterna inleder ett samarbete med Moderaterna.

Moderaterna måste med andra ord resa sig från punschverandan, om det är där man har parkerat sig. 

Läget för landet är allvarligt. Här krävs ansvarstagande och ett konstruktivt sinne.


Läs också: 

AKB bör stå emot upprorsmakarna

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.