Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4-cheferna måste gå efter sexskandalerna

Samma toppchefer som i åratal har känt till anklagelserna mot Martin Timell, utan att agera, ska nu ges förtroende att städa upp efter skandalen.

De ansvariga på TV4 vill få det till att skandalen runt Martin Timell handlar om "ett enskilt rötägg". I själva verket luktar det ruttet om hela TV4-ledningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Lek med tanken att skandalen kring Hollywoodproducenten Harvey Weinstein aldrig hade briserat. Då skulle inte heller #metoo-kampanjen ha dragit igång och inga svenska trakasserier och övergrepp hade dragits fram i offentlighetens ljus.

Inredningsprogrammet "Äntligen hemma" med den folkkäre programledaren hade rullat på som vanligt. Så sent som för en vecka sedan sändes premiäravsnittet för säsongen. Varje år beräknas programmet dra in mellan 64 och 68 miljoner i sponsor- och reklamintäkter till TV4.

Det är i det ljuset som man ska se TV4-ledningens ångerköpta utspel de senaste dagarna. TV4:s vd Casten Almqvist beklagar att kanalen har blundat för trakasserierna och inte varit tillräckligt närvarande. Nu lovar ledningen bättring. Samma toppchefer som i åratal har känt till anklagelserna mot Martin Timell, utan att agera, ska nu ges förtroende att städa upp efter skandalen.

En fråga om trovärdighet

Det duger inte. Sanningen är ju att TV4-ledningen aldrig hade brutit samarbetet med Timell om den inte hade tvingats till det på grund av den senaste veckans avslöjanden. De grava missförhållandena runt produktionen - inklusive den extremt kränkande händelsen i en badtunna år 2008 - har varit kända sedan länge. Det enda som är nytt är att uppgifterna har blivit offentliga.

Ytterst är det en fråga om trovärdighet. Hade TV4:s granskande program Kalla fakta accepterat liknande undanflykter från andra makthavare på låt säga en myndighet eller ett företag? Det är svårt att tro.

Vittnesmålen under #metoo-kampanjen har visat hur förfärande utbrett problemet med sexuella trakasserier är. Den vanligaste brottsplatsen är krogen, men även arbetsplatsen är en utsatt zon för kvinnor.

Nästan var fjärde kvinna har utsatts för sexuella trakasserier inom arbetslivet, visar en undersökning från fackförbundet Unionens medlemstidning Kollega. Det kan handla om kunder och klienter som tar sig friheter gentemot kvinnlig personal. Men de skyldiga kan också vara chefer som drar nytta av sitt maktövertag i relation till underlydande.

Rötäggsteorin håller inte

Det är bekvämt att ta till rötäggsteorin, som TV4-ledningen nu gör. Det lägger ansvaret på någon annan än arbetsgivaren. Men lagen är glasklar. Alla arbetsgivare ska ha riktlinjer och rutiner som förebygger sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Om det framkommer misstankar om att någon har utsatts har arbetsgivaren en skyldighet att utreda anklagelserna skyndsamt.

I USA får de ansvariga cheferna sluta och företagen tvingas inte sällan betala ut skadestånd på miljontals dollar. I Sverige tycker TV4-ledningen att den tar sitt ansvar genom att tillsätta en utredning.

Det är ynkligt.

 

Läs också: Kvinnors otrygghet är en viktig frihetsfråga

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!