Anhängarna till det största oppositionspartiet i Turkiet, CHP, kämpar för en sekulär stat genom att vifta med porträtt av Atatürk vid söndagens massmöte. Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anhängarna till det största oppositionspartiet i Turkiet, CHP, kämpar för en sekulär stat genom att vifta med porträtt av Atatürk vid söndagens massmöte. Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkiet, värre rättsosäkert för var dag som går

Publicerad

Erdogankritiska turkar törs ännu protestera. Men oppositionella måste få mer stöd från omvärlden, de godtyckliga anhållandena och avskedande måste upphöra. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har gått ett år sedan kuppförsöket i Turkiet. Omständigheterna runt förloppet är oklara, men åtminstone 260 personer dog. Därefter har president Tayyip Erdogan och statsapparaten gått hårt fram bland sina kritiker. Anhängare till Gülen-rörelsen, som Erdogan länge samarbetade med, rök först.

Det pro-kurdiska partiet HDP har fått flera av sina politiker fängslade. I juni dömdes Enis Berberoglu, vice ordföranden i det sekulära oppositionsparti CHP, till 25 års fängelse för att ha läckt hemliga uppgifter till en tidning. Domen fick partiledaren Kemal Kilicdaroglu att börja sin 45 mil långa protestmarsch från Ankara till Istanbul.

På söndagskvällen höll Kilicdaroglu en välbesökt slutdemonstration, bevakad av 15 000 poliser. Han hade bett deltagarna att inte använda partisymboler, bara Turkiets flagga för att visa att det är nationen som hotas av godtyckliga avskedanden, arresteringar och domar.

Hittills har 40 000 personer fängslats och runt 150 000 blivit avskedade eller avstängda från arbetsplatsen. DN:s Terese Christiansson rapporterar om några av de svartlistade, bland annat sjuksköterskan som blivit av med sin legitimation. Kanske för att maken är kurd, kanske för att hon är med i facket. Hon har inte en aning.

Och det är allt färre som har möjlighet att försöka få klarhet i ingripandena mot misstänkt oppositionella. Sedan kuppförsöket har åtminstone 160 tidningar, radiostationer och tv-kanaler stängts. Journalister har fått sparken, en del har fängslats.

Amnestys turkiska ledning gripen

Människorättsaktivister är inte skonade. I maj fängslades ordföranden för Amnesty i Turkiet. I onsdags greps verksamhetschefen Idil Elser och några andra som var på kurs för att lära sig om it-säkerhet. Utbildarna, en svensk och en tysk greps också. UD har haft kontakt med svensken.

Amnesty protesterar. Generalsekreterare Shalil Shetty påminner om att Amnesty 1998 kampanjade för frigivning av en turkisk fånge som dömts till fängelse för att ha reciterat poesi. Det var Tayyip Erdogan.

Men Amnesty är också noga med att betyga Turkiet sin respekt i ett annat avseende. I landet finns 3,2 miljoner registrerade flyktingar, mest syrier, bland 80 miljoner invånare. 

EU bidrar till dessa flyktingars försörjning med mångmiljardbelopp. Det är rätt och riktigt. 

Men att Turkiet ger andra länders förföljda skydd får inte leda till att EU mumlar när det kommer till hur den turkiska staten behandlar sina egna medborgare, eller utlänningar som lär ut it-säkerhet. 

Erdogan avvisar den europeiska kritik som ändå förekommer. I en intervju vid G20-mötet i Hamburg betonade han för France24 att han ju tillåtit protestmarschen, som om den inte skulle vara en demokratisk självklarhet utan en ynnest. Men så är det dessvärre i Erdogans Turkiet, en demokrati på dekis.

 

Läs även: 

Rösta nej till en turkisk diktatur 

SAKINE MADON: Erdogan drar ner Turkiet i totalt mörker

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag