Turkiet, värre rättsosäkert för var dag som går

Anhängarna till det största oppositionspartiet i Turkiet, CHP, kämpar för en sekulär stat genom att vifta med porträtt av Atatürk vid söndagens massmöte.
Foto: SEDAT SUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Erdogankritiska turkar törs ännu protestera. Men oppositionella måste få mer stöd från omvärlden, de godtyckliga anhållandena och avskedande måste upphöra. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har gått ett år sedan kuppförsöket i Turkiet. Omständigheterna runt förloppet är oklara, men åtminstone 260 personer dog. Därefter har president Tayyip Erdogan och statsapparaten gått hårt fram bland sina kritiker. Anhängare till Gülen-rörelsen, som Erdogan länge samarbetade med, rök först.

Det pro-kurdiska partiet HDP har fått flera av sina politiker fängslade. I juni dömdes Enis Berberoglu, vice ordföranden i det sekulära oppositionsparti CHP, till 25 års fängelse för att ha läckt hemliga uppgifter till en tidning. Domen fick partiledaren Kemal Kilicdaroglu att börja sin 45 mil långa protestmarsch från Ankara till Istanbul.

På söndagskvällen höll Kilicdaroglu en välbesökt slutdemonstration, bevakad av 15 000 poliser. Han hade bett deltagarna att inte använda partisymboler, bara Turkiets flagga för att visa att det är nationen som hotas av godtyckliga avskedanden, arresteringar och domar.

Hittills har 40 000 personer fängslats och runt 150 000 blivit avskedade eller avstängda från arbetsplatsen. DN:s Terese Christiansson rapporterar om några av de svartlistade, bland annat sjuksköterskan som blivit av med sin legitimation. Kanske för att maken är kurd, kanske för att hon är med i facket. Hon har inte en aning.

Och det är allt färre som har möjlighet att försöka få klarhet i ingripandena mot misstänkt oppositionella. Sedan kuppförsöket har åtminstone 160 tidningar, radiostationer och tv-kanaler stängts. Journalister har fått sparken, en del har fängslats.

Amnestys turkiska ledning gripen

Människorättsaktivister är inte skonade. I maj fängslades ordföranden för Amnesty i Turkiet. I onsdags greps verksamhetschefen Idil Elser och några andra som var på kurs för att lära sig om it-säkerhet. Utbildarna, en svensk och en tysk greps också. UD har haft kontakt med svensken.

Amnesty protesterar. Generalsekreterare Shalil Shetty påminner om att Amnesty 1998 kampanjade för frigivning av en turkisk fånge som dömts till fängelse för att ha reciterat poesi. Det var Tayyip Erdogan.

Men Amnesty är också noga med att betyga Turkiet sin respekt i ett annat avseende. I landet finns 3,2 miljoner registrerade flyktingar, mest syrier, bland 80 miljoner invånare. 

EU bidrar till dessa flyktingars försörjning med mångmiljardbelopp. Det är rätt och riktigt. 

Men att Turkiet ger andra länders förföljda skydd får inte leda till att EU mumlar när det kommer till hur den turkiska staten behandlar sina egna medborgare, eller utlänningar som lär ut it-säkerhet. 

Erdogan avvisar den europeiska kritik som ändå förekommer. I en intervju vid G20-mötet i Hamburg betonade han för France24 att han ju tillåtit protestmarschen, som om den inte skulle vara en demokratisk självklarhet utan en ynnest. Men så är det dessvärre i Erdogans Turkiet, en demokrati på dekis.


Läs även: 

Rösta nej till en turkisk diktatur 

SAKINE MADON: Erdogan drar ner Turkiet i totalt mörker