Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps handelskrig gör oss alla fattigare

Varorna lär bli dyrare och jobben färre. Det är vi som förlorar när världen dras in i Trumps vansinniga handelskrig. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Vi vill ha fri, rättvis och SMART HANDEL!” trumpetade den amerikanske presidenten på Twitter i torsdags. I praktiken betyder det att Trumpadministrationen vill införa 25-procentiga importtullar på stål och 10-procentiga på aluminium. Är det ett smart drag som räddar jobben i det politiskt viktiga rostbältet? 

Svaret är nej. Att införa ståltullar för att rädda amerikanska jobb har prövats förut – och misslyckats. George W Bush införde ståltullar så sent som 2002. Resultatet blev visserligen att 1 700 arbetstillfällen i stålindustrin räddades, men att hela 200 000 jobb i andra branscher gick förlorade på grund av de höjda stålpriserna, vilket Mattias Svensson skrivit förtjänstfullt om i Arbetsmarknadsnytt (28/2). 

Även denna gång kan effekterna bli stora. Svenska Electrolux hade planerat att investera 200 miljarder kronor i en fabrik i USA, men väljer nu att avvakta. Om stålpriset går upp är investeringen inte lönsam.

”När man ser på alla fabriker, bilfabrikerna, fordonsfabrikerna som flyttade ner till Mexiko helt utan anledning, utöver att vi inte visste vad vi gjorde. Så vi hämtar tillbaka dem nu”, sa presidenten vid pressträffen där ståltullarna presenterades. 

Argumentationen går inte hop, det är bilindustrin som drabbas hårdast av höjda stålpriser. Förra gången ledde tullarna till att biltillverkarna valde att importera hela karosser i stället för bara råvarorna. Jobben i USA blev färre, inte fler.

Tullarna kan vara startskottet på ett handelskrig

Det jobbar 15 000 personer i den svenska stålindustrin, och de amerikanska tullarna kan få effekter även här. Ett handelskrig mellan USA, EU och Kina skulle dock drabba långt många fler svenskar. 

EU har låtit hälsa att man kommer att besvara höjda tullar med samma mynt. Ännu vet vi inte på vilka varor, men det är sannolikt att det blir sådant som produceras i delstater som är viktiga för Trump . Bland spekulationerna nämns motorcyklar, bourbon, bilar och apelsinjuice. Kina har varnat för att de kan höja tullarna på durra och sojabönor. 

När stormakterna tävlar i att resa murar kan det gå fort. Varje nytt handelshinder följs av nya tullar från länder som känner sig angripna. 

Löfven till Vita huset

Därför gör handelskrig vardagen dyrare för hushållen. Och vad de förlorar på dyrare apelsinjuice och tomater måste de kompensera genom att avstå från någonting annat. Då krymper utrymmet för exempelvis restaurang- och frisörbesök och fler jobb än de direkt berörda stålindustriarbetarna hotas därmed i Sverige. I slutänden blir vi alla lite fattigare.

På tisdag ska statsminister Stefan Löfven besöka Trump i Vita huset. På dagordningen står frågor om internationell säkerhet och handel. Eftersom Trumps tullförslag inte är helt färdigarbetat kommer Löfven i rättan tid för att åtminstone ha en teoretisk chans att påverka det. 

Vi får hoppas att metallarbetaren Löfven lyckas övertyga magnaten Trump om att handelskrig inte räddar industrijobb.