Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps försök att stjäla valet är livsfarligt

Se hela Donald Trumps tal under valnatten.
Donald Trump anklagade sin motståndare för bedrägeri mot det amerikanska folket på valnatten.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL VIA CNP / / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Med sina anklagelser om valfusk riskerar Donald Trump att utlösa gatukravaller och undergräva den amerikanska demokratin. Arma, Amerika!

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Till tonerna av ”Hail to the chief” klev Donald Trump vid tjugo över två på onsdagsmorgonen lokal tid upp på scenen i Vita huset. Men trots platsen och inramningen var det en polariserande kandidat som talade – inte en president. 

Republikanen Trump inledde på sedvanligt vis med att klaga på medierna, denna gång rörde missnöjet tv-kanalen Fox beslut att utropa Demokraternas kandidat Joe Biden till segrare i Arizona.  

Invändningar var dock inte av principiell natur. För Trump hävdade snabbt själv att han vunnit Pennsylvania, Wisconsin och Michigan – trots att rösträkning fortfarande pågår i de delstaterna.

Det fick honom att dra slutsatsen att han vunnit hela presidentvalet. Ett försök till ”bedrägeri mot det amerikanska folket” påstods dock hindra honom från att redan nu fira segern. Därför hotade Trump med att gå till Högsta domstolen, som det framstod för att se till att brevröster som anländer sent inte ska räknas – trots att de är giltiga enligt vallagarna i närmare hälften av delstaterna om de är poststämplade senast på valdagen.

Efter fyra år med Trump är det lätt att bli avtrubbad. Presidenten har ju redan passerat så många gränser, brutit så många tabun, förskjutit så många normer. Bara under valkampanjen har han krävt att justitiedepartement ska åtala motkandidaten Biden, uppmanat de våldsamma högerextremisterna i Proud Boys att ”vara redo” och vägrat säga om han kommer att acceptera en eventuell valförlust.

Men det amerikanska samhället – och världen – får inte förlora sin förmåga att reagera. Trumps tal på valnatten är det kanske farligaste i landets moderna historia. I grunden är hans uttalanden systemhotande.

Kännetecknet för fungerande demokratier är ju inte att folk får rösta, utan att växlingar vid makten kan ske fredligt och ordnat. I över 100 år har amerikanska val i praktiken avgjorts genom att förloraren erkänner sig besegrad. För nationens bästa vek exempelvis Al Gore till slut ner sig i den utdragna striden med George W Bush år 2000. Därmed undergrävdes inte presidentämbetets legitimitet. 

Det är skymning över Trumps Amerika.

En sådan civiliserad utgång är svår att tänka sig denna gång – även om det finns ålderstigna regelverk som kan användas för att lyfta bort en trilskande förlorare från Vita huset. 

Men även om Joe Biden till slut skulle stå som segrare lär många republikaner inte betrakta honom som president. Trump har ju redan förklarat att allt utom en seger för honom vore ett bedrägeri. Polariseringen kommer bara förvärras.

Frågan är också vad som kommer att hända under den utdragna rösträkning och de många juridiska turer som nu väntar. Trots farhågor om motsatsen blev valdagen i stort en uppvisning i fredlig demokrati. Men med sina uttalanden riskerar nu Donald Trump – som själv vägrat att ta avstånd från vitmaktgrupper – att sätta våldsamma krafter i rörelse.

Ansedda International Crisis Group varnade redan före valet att det skulle vara ett eldprov för USA:s demokratiska institutioner. Tyvärr är utgången av det provet fortfarande osäkert.

Det är skymning över Trumps Amerika.


Uppdatering: Formuleringen om vad Trump sa i sitt tal om att gå till Högsta domstolen har förtydligats.