Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps barnläger är en skam för USA

Demonstration i Los Angeles mot Trumpadministrationens nya praxis att skilja immigranters barn från föräldrarna. Foto: EUGENE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En liten pojke från El Salvador håller sin mamma i handen på en busshållplats i San Antonio, dit de tog sig illegalt. Bilden är från 2015. Foto: ERIC GAY / AP

Trumps nya policy har skilt 2000 barn till migranter från föräldrarna sedan i maj. Experter varnar för att familjerna kanske aldrig kan återförenas. Barnlägren drar skam över "the land of the free".

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I gamla varuhus och lagerlokaler hålls tusentals barn inspärrade i väntan på att deras fall ska avgöras. Många har kommit till USA illegalt, genom att korsa Rio Grande tillsammans med sina föräldrar. Men en del av familjerna har faktiskt följt lagen och sökt asyl direkt vid gränsövergången. 

Tidigare var praxis att personer som kommit in i landet utan tillstånd fördes till migrationsmyndighetens förvar, för att sedan ställas inför en migrationsdomstol som avgjorde om de skulle deporteras. I förvaret kunde familjer vara tillsammans. 

Men nu har Trump en ny linje: alla illegala immigranter ska åtalas i federal domstol. Därför förs alla vuxna till häkten – där barn inte är tillåtna. Familjer splittras. Och byråkratin förser barnen med en ny etikett: ”Ensamkommande”. 

10-åringar får bo med 17-åringar

Systemet för ensamkommande är anpassat efter att det är tonåringar som gör den farliga resan från Guatemala, El Salvador eller Honduras. Men när familjer splittras och föräldrar fängslas ska barn så små som 18 månader omhändertas av myndigheterna. Det råder brist på fosterfamiljer, och tio-åringar får därför bo med 16-17-åringarna i enorma jourbarnhem. 

Det mest kända är Casa Padre, där 1500 pojkar i åldern 10-17 år bor i en byggnad som tidigare huserat Walmart. Pojkarna får vistas utanför byggnaden två timmar om dagen: en timmes gymnastik, en timmes lek. 

Barnens behov tillgodoses, menar myndigheterna. Men amerikanska barnläkarförbundet varnar för att de små barnen riskerar ”irreversibla skador”. 

Det berättas om att personalen är förbjuden att lyfta upp eller krama dem. Även en gråtande tvååring. Det är omänskligt.

Riskerar att aldrig få tillbaka vårdnaden

Propublica har publicerat en utsmugglad ljudfil från gränsbevakningens förvar, där barn i åldern fyra till tio år förvaras i upp till en vecka, i väntan på fosterhemsplacering. Små barn hulkar, ropar desperat på Mami och Papa mellan snyftningarna.

En sexårig flicka, Alison, rabblar sin mosters telefonnummer. Hon vill inte äta innan hon får ringa. För Propublica berättar mostern att de anställda har sagt till Alison att hennes mamma sannolikt kommer att utvisas utan henne.

De olika myndigheterna har nämligen svårt att hålla reda på vem som är förälder till vem. Föräldrar har utvisats utan sina barn. Men för att återfå vårdnaden om barnet måste de befinna sig i USA.

”Risken är väldigt hög att föräldrar och barn kommer att förbli permanent åtskilda”, sa John Sandweg, som tidigare var chef för gränspolisen till New York Times

Sverige har goda relationer till USA – men vänner måste kunna tala uppriktigt med varandra. Det är en skam att USA, som slår sig för bröstet som ”the land of the free”, har skapat fängelselika läger för migranters barn. UD bör framföra en protest. 

 

Läs också: 

Snart kan vi bara drömma om USA som världspolis