Trump har rätt om socialisterna i Venezuela

Venezuela. Nationalförsamlingens nyvalde talman, Juan Guaidó, utropade sig i onsdags till övergångspresident tills dess att demokratiska val har kunnat hållas.
Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stora demonstrationer mot president Nicolas Maduro och chavismen har brutit ut på flera håll i Venezuela i veckan.
Foto: CRISTIAN HERNANDEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Venezolansk polis drabbade i onsdags samman med demonstranter som kräver nyval.
Foto: CRISTIAN HERNANDEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En oppositionsanhängare försöker minska effekterna av tårgas med den venezolanska flaggan och tandkräm
Foto: FERNANDO LLANO / AP TT NYHETSBYRÅN
Nicolas Maduro har varit Venezuelas president sedan 2013, då hans företrädare, Hugo Chavez, avled.
Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Världens oljerikaste land är nu i samma skick som en krigshärjad stat – utan att ha varit i krig. USA gör rätt som sätter press på Venezuelas president Maduro att avgå.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I onsdags – på årsdagen av protesterna som kastade ut militärdiktaturen 1958 – samlades stora folkmassor runt om i Venezuela för att protestera mot Nicolas Maduros auktoritära styre. Nationalförsamlingens nyvalde talman, Juan Guaidó, utropade sig till övergångspresident tills dess att demokratiska val har kunnat hållas. 

Maduros svar kom snabbt. Från sin balkong varnade han för en nära förestående kupp – uppbackad av "gringoimperiet" USA. "Vill ni ha en marionettregering som styrs från Washington?" frågade han sina supportrar som samlats utanför presidentpalatset.

Maduro anklagar Guaidó för att vara en marionett

Den amerikanske presidenten, Donald Trump, erkände Juan Guaidó som Venezuelas övergångspresident bara några minuter efter att oppositionsledaren hade avslutat ceremonien.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1088146315979251717

Men det är inte bara USA som har uttryckt stöd för Guaidó, utan också de flesta av grannländerna, däribland Brasilien, Chile, Argentina, Kanada, Peru, Colombia och Ecuador. Det är inte så förvånande, eftersom det är grannländerna som tar emot de svultna venezolaner som flyr sitt hemland.

En tiondel – tre miljoner – av Venezuelas befolkning har flytt sedan 2014. Enligt FN är det den värsta migrationskrisen i Latinamerika på många år. En kvinna berättar för BBC att hon lämnade sina barn, en femåring och en tvååring, i hopp om att hitta jobb i Colombia: "Jag fick välja mellan att svälta eller att gå."

I november nådde inflationen hisnande 1 300 000 procent i Venezuela. Siffrorna går inte att greppa, men bilder från Caracas vardagsliv visar vansinnets proportioner: En flaska whisky kostar 16 årslöner. Priserna dubblas var 19:e dag. Mammor adopterar bort sina barn för att de inte har råd att köpa mat till dem. 

Venezuela: folk svälter i världens oljerikaste land

Det råder brist på mat, mediciner, el – till och med dricksvatten. Infrastrukturen vittrar sönder. Ständiga elavbrott betyder att maten ruttnar i affärerna. Desperata föräldrar köper ändå det ruttna köttet för att ha någonting att ge sina barn.

President Nicolas Maduro har svarat med en rejäl devalvering: I augusti ströks fem nollor från valutan, som knöts till en ny oljebaserad kryptovaluta: Petron. Minimilönen 60-dubblades, och staten lovade att betala de tre första måndernas lönekostnader eftersom småföretagen inte klarar det. 

Föga förvånande har inte mer av den politik som skapade krisen kunnat lösa den. Stödet för chavismen vacklar, nu är det i arbetsklasskvarteren som demonstrationerna börjar.

Världens oljerikaste land är nu i samma skick som en krigshärjad stat – utan att ha varit i krig. Fattigdomen, svälten, lidandet i Venezuela har sin grund i en perfekt storm av misskötsel och missriktade socialistiska reformer. 

Denna veckas protester kan vara landets bästa chans att återgå till demokratin. Omvärlden bör sätta press på Maduro att avgå frivilligt – och förhindra att Venezuela når ännu en djupare krets av helvetet.


Läs också: Vänstern måste dra lärdom av Venezuela