Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Transport i fel dike

HAVERI. Facken behandlar sverigedemokrater olika: En förare aktiv i SD utesluts av Transport, men tillåts vara kvar i Kommunal. Bilden togs i ett annat sammanhang. . Foto: JOACHIM WALL
Foto: Joachim Wall

Fredrik Lantz är lastbilschaufför men får inte vara med i  fackförbundet Transport, eftersom han förutom att köra ut varor också  vill köra ut invandrare. Lantz är nämligen aktiv i Sverigedemokraterna,  och Transports ledning menar att hans främlingsfientliga engagemang  strider mot förbundets värdegrund.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla gör inte samma tolkning, vilket leder till en del underligheter. Exempelvis utesluter Transport sverigedemokrater, men Kommunal gör det inte. Om Lantz hade suttit bakom ratten i en buss i stället för i en långtradare, kunde han alltså ha fortsatt sin fackliga bana.

- Det är upp till förbundet hur man ska hantera det och där är det lite olika hur förbunden gör, förklarar LO:s viceordförande Ulla Lindqvist.

Det är visserligen sant att alla föreningar har rätt att skriva sina egna stadgar och medlemskriterier, men frågan är ändå inte så enkel som Lindqvist och Transportledningen vill låta påskina - för facket är inte vilken förening som helst. Det har en särställning i svensk lag och på arbetsmarknaden, och en monopolliknande roll.

Det kan man tycka vad man vill om, men att uteslutas ur sitt fackförbund får onekligen större konsekvenser - personliga, politiska, ekonomiska - än att sparkas ut ur det lokala fågelskådarsällskapet. Avstängningar ur facket av politiska skäl kommer därför farligt nära ren åsiktsdiskriminering.

De riskerar dessutom att sätta i gång en farlig utveckling. Varför bara rensa ut extremhögern, när det finns så gott om fackligt engagerade demokratifientliga vänsterorganisationer? Stalinister och trotskister, som gillar fackligt arbete men samtidigt drömmer om enpartisystem och lovordar blodsbesudlade diktaturer, är knappast bättre företrädare för den fackliga värdegrunden.

Även den som tycker det är i sin ordning att utesluta sverigedemokrater måste inse att nästa steg, när tidsandan skiftar, lätt kan bli liknande utrensningar av andra politiska särlingar - och var tar det sen stopp? Det samhället vill ingen ha.

Därmed inte sagt att man ska vara snäll mot Sverigedemokraterna. All politik handlar om att kämpa för vad som är rätt mot dem som har fel. SD har mer fel än de flesta, och förtjänar sannerligen inget frikort från motstånd och kritik.

Den som väljer att gå med i ett parti som grundats för att företräda det organiserade invandrarhatet bör tvärtom få stå sitt kast, och kan knappast räkna med att behandlas som vem som helst i politik och samhällsliv. Att fördöma främlingsfientligheten och hålla dess politiska företrädare på avstånd från politikens finrum är en demokratisk hygienfråga.

Men med det sagt måste lagen följas både till sin bokstav och sin anda. Att vissa fackförbund missbrukar sin särställning och tar till uteslutningsvapnet hellre än att bygga ett motstånd på argumentation och organisation, är ett demokratiskt svaghetstecken.