Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tramsigt att brunstämpla S om arbetskraftsinvandring

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Det behövs mer ordning och reda kring arbetskraftsinvandringen. Det borde även alliansen inse. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den som oroat sig för att Sverige börjar bli mer som andra länder kunde dra en lättnadens suck på onsdagen. Detta är fortfarande ett  besynnerligt land.

Socialdemokraterna lade fram ett knippe rimliga förslag till förändrade regler för arbetskraftsinvandring - mycket i linje med vad denna ledarsida länge har förordat -  och mötte en våg av upprörda protester.

Men det är inte S-förslagen som är konstiga utan dagens anarkoliberalism. 

Andra OECD-länder har en prövning av arbetskraftsinvandrare - behövs denna kompetens? - eller ett kvotsystem. I Sverige är det fritt fram. 

En normalisering av arbetskraftsinvandringen

Socialdemokraternas förslag skulle innebära en återgång till läget innan alliansen och Miljöpartiet ändrade reglerna 2008 - med en viktig skillnad: facken återfår inte sin olyckliga vetorätt. Behovsprövningen ska i stället avgöras av en statlig myndighet. 

S föreslår också att arbetsgivare ska tvingas anmäla om de ändrar avtalet med den nyanställda, vilket skulle stävja utnyttjande av arbetskraft. Dessutom vill man ha försörjningskrav för anhöriga, som i dag kan flytta med till Sverige och leva på försörjningsstöd. 

Helt rimliga förslag, allihop. Ändå flyger befängda anklagelser om att S ägnar sig åt SD-retorik. 

Sverige har extremt många lågutbildade nyanlända. Man ska inte överdriva de effekter som en regelskärpning skulle få för deras jobbchanser, men självklart är det bättre att enkla jobb går till dem än till människor som reser hit från Asien och Afrika. Att brunstämpla den prioriteringen är dagisretorik. 

Faran med organiserad brottslighet

Ett annat problem är den brottslighet, såsom handel med arbetstillstånd, som möjliggörs av dagens regellöshet. I Lars-Erik Lövdéns utredning om välfärdsbrottslighet berättas om hur boende i Sverige har ansökt om uppehållstillstånd och arbetstillstånd för utomeuropéer som anställts som personliga assistenter. Det kan anordnaren utnyttja genom att assistenten får lön på papperet men tvingas återbetala en del av pengarna till anordnaren. 

Varje sådan svaghet i de svenska systemen ger den organiserade brottsligheten farliga möjligheter att berika sig och gro. 

Självklart behöver Sverige arbetskraftsinvandring, framför allt kvalificerad sådan. De absurda kompetensutvisningarna måste få ett slut. Men okvalificerad arbetskraft kan också behövas. Finns det inga bärplockare att uppbåda i Sverige, råder ju de facto kompetensbrist. Det är viktigt att ett nytt regelsystem är lyhört för arbetsmarknadens behov. 

Det behövs mer ordning och reda kring arbetskraftsinvandringen. Det borde även alliansen inse. 


Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.


Läs också:

I Sverige ska det löna sig att fuska