Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Totalt rökförbud i fängelse är farligt för personalen

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
RÖKFRITT. Det var längesedan fångare rökte fritt. Men totalt rökförbud skulle öka spänningarna i den knökfulla kriminalvården ytterligare.

Stämningen är spänd när fängelserna är knökfulla. Ett totalt rökförbud, som Kriminalvården vill ha, skulle försämra säkerhetsläget ytterligare.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På sina håll tvingas fångarna dela cell eftersom det saknas anstaltsplatser för män. Värst är bristen fängelserna med högst säkerhetsklass. Trängseln gör att gruff och motsättningar ökar i omfattning.

8 juli kunde Kriminalvården rapportera följande beläggningssiffror för kåkarna:

Klass 1, högsta säkerhet - 101 procent. Klass 2 - 99 procent. Klass 3 - 94 procent. Av totalt 4 224 platser för män användes 4 164.

På kvinnofängelserna var läget annorlunda, 229 av 277 platser var besatta. 

Kriminalvården önskar totalt rökförbud av regeringen

Personal på fängelser och häkten, som också har hög beläggning, vittnar om att hoten mot de anställda ökar i takt med trängseln. 

Vad gör då Kriminalvården? Skriver till regeringen och begär tillstånd att få införa totalt rökförbud.

”Vi i Kriminalvården är följsamma till den utveckling som sker i samhället, där rökning begränsas allt mer. Rökningen står för stora hälsomässiga riskfaktorer”, argumenterar Christina Källgren Pettersson, enhetschef för verksamhetsutveckling. Hon hänvisar till att personalen utsätts för passiv rökning.

Hälften av de intagna är rökare. De får utöva sin last med begränsning; dra sina bloss utomhus vid bestämda tider och platser några timmar om dagen, under övervakning.

Narkotika och otillåtna mediciner tar sig innanför murarna

Om de fråntas möjligheten till tröstcigaretter skulle ännu mer irritation vändas mot kriminalvårdarna, vilket försämrar arbetsmiljön mer än passiv rökning utomhus.

Alla vet, även de intagna, att tobaksrökning är farligt. Men annat drogbruk är värre, och i svenska fängelser är dessvärre tillgången på narkotika och otillåtna läkemedel god. Om Kriminalvården sätter hälsan främst är det mer angeläget att göra större insatser på det området.

Det kommer att vara fullt i fängelser och häkten en lång tid framöver. Anstalter tar åtminstone sex år att få på plats från första beslut. Och det uppstår lätt lokal opinion mot placeringen.

Folket röstade nej till fängelse i Svedala

I februari 2017 undertecknade Svedala kommun och Kriminalvården en avsiktsförklaring om att bygga ett klass 2-fängelse i kommunen. Det blev ett jäkla liv, där lokalinvånare liksom Abba-Benny Andersson engagerade sig emot planerna.

I samband med EU-valet hölls folkröstning. Valdeltagandet var 63 procent, två av tre sa nej till fängelset. Trelleborgs kommun har erbjudit mark, men man kan räkna med protester även där när skisserna är klara.

Förutom att bygga nya anstalter går det att tänka sig att de kortaste inlåsningsstraffen i några fall kan ersättas med fotboja, att Sverige hyr fängelseplatser i andra länder, att utlänningar som dömts till utvisning sitter på anstalter för sig. Men också sådana beslut tar tid att genomföra.

Till dess kommer det att vara grinigt i fulla finkor och fängelse. Då är det direkt kontraproduktivt att frånta de intagna en lättnadens röksuck. 

 

Läs också: Hyra fängelseplatser? Krisen kräver nytänkande  

Fimpa regeringens flummiga rökförbud