Monas Sahlin utsåg Marita Ulvskog till toppkandidat i EU-valet. Medlemmarna fick inte rösta. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Monas Sahlin utsåg Marita Ulvskog till toppkandidat i EU-valet. Medlemmarna fick inte rösta.  Foto: ROBBAN ANDERSSON

Topp(s)tyrda partiet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
I helgen spikade både socialdemokraterna och centern sina valsedlar till EU-parlamentsvalet i juni.
Men vem valde att just Marita Ulvskog skulle toppa EU-listan?
Det gjorde Mona Sahlin.
Partierna är extremt rädda för att ge sina medlemmar ett direkt inflytande när det gäller att utse vilka namn som ska stå på valsedlarna. Och EU-valet blev ännu en missad chans att rycka upp den interna partidemokratin.
Att Sveriges största parti toppar sin valsedel med Marita Ulvskog är inte särskilt framåtsträvande, men samtidigt talande för socialdemokratins EU-syn. Ulvskog är en av partiets mest profilerade EU-kritiker och röstade nej till ett svenskt EU-medlemskap i folkomröstningen 1994.
Formellt var det partiets så kallade förtroenderåd som beslutade om namnen på valsedeln, men i praktiken var det Mona Sahlin som fällde avgörandet. Socialdemokraterna befäster därmed sin ställning som ett av våra mest toppstyrda partier.

Där fungerar partisekreteraren
som valberedare i, som det heter, "en dialog" med partidistrikten. Partisekreterare Ulvskog kunde nu inte slutföra uppgiften, så Mona Sahlin fick även ta över det formella jobbet. Någon gräns för toppstyret finns trots allt; Ulvskog kunde inte föreslå sig själv.
Och till skillnad från de borgerliga partierna så använder sig socialdemokraterna inte av något provval bland medlemmarna. Alliansens partier har alltså något bättre intern demokrati, men deras medlemsomröstningar är inte några beslutande primärval. När demokraterna valde Barack Obama som partiets presidentkandidat, var ursprungligen stora delar av partietablissemanget mot honom. Men gräsrötterna bestämde i slutändan.
I den svenska partikulturen är det däremot fortfarande eliten som bestämmer. Centerns medlemmar fick visserligen rösta, men partitopparna ville något annat. Den gamle EU-kritikern och före detta EU-parlamentarikern Hans Lindkvist kom på fjärde plats i medlemsomröstningen. Han ansågs dock vara "för gammal" och kom inte ens med på EU-valsedeln, trots att den är 45 namn lång.

Nu deltog endast 5 procent
av centerns medlemmar i omröstningen. Så centertoppen kan argumentera att resultatet inte var tillräckligt representativ.
Men om centerns och andra partiers medlemmar fick bestämma på riktigt så skulle valdeltagandet bli högre och debatten bättre då EU-kandidaterna skulle tvingas bedriva primärvalsrörelser.
Partierna förlorar dessutom ett rekryteringsargument; att man som medlem har ett direkt inflytande över valsedeln.
Talande nog lever inte heller junilistan som man lär. Partiet som marknadsför sig som demokratins riddare i EU har allvarliga problem med den egna demokratin. Man har inte ens något provval. Enskilda "sympatisörer" är visserligen fria att nominera sina kandidater, men det är junilistans partistyrelse som bestämmer.
Partierna får skylla sig själva när de klagar över medlemsflykten.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag