Närmare bestämt 87 000 hektar, vilket är rekord. Den förväntade skörden kommer att överstiga 300 000 ton, varav hälften pressas till matolja och hälften blir kraftfoder åt de svenska djuren.
På så sätt minskar importbehovet av både olja och sojafoder, skriver Lantbrukarnas Riksförbund i ett entusiastiskt mejl. Och det är bra, en liten framstöt måhända i det svenska bondetågets dystra reträtt.
Men det är inte bara ett gyllene sken från blommande fält: Raps hör nämligen till de grödor som regelmässigt betas med ett insektsgift som innehåller neonikotinoider – ett ämne som bevisligen skadar och dödar humlor och bin.
I USA, där giftet används i knappt tjugo år, framför allt i majsodlingarna, har det lett till en veritabel katastrof: På ett enda år, från april 2014 till april i år, förlorade bioodlarna i USA nästan hälften av sina honungsbin.
Den stora bidöden började märkas för tio år sedan och först var det ingen som riktigt förstod vad som hände, man skyllde på kvalster, virus, bakterier, förändringar i landskapet och bekämpningsmedel, men tämligen snart pekades en huvudmisstänkt ut: Neonikotinoiderna.
Det är ett slags nervgift som får bin och humlor att tappa orienteringsförmågan: De hittar inte hem och så svälter de ihjäl.
Nyligen har några svenska forskare visat att humlor och solitära bin – ensamboende – påverkas mycket starkt av neonikotinoider: Vid rapsfält som behandlats med ämnet växte inte humlesamhällena utan förtvinade och bihonorna återvände inte för att bygga nya bon.
– Effekten är katastrofal av de här kemikalierna, sa en av forskarna, professor Ingemar Fries, intervjuad i SVT.
En ny engelsk studie visar att bin blir beroende av neonikotinoider på samma sätt som människor blir beroende av cigarretter: De dras helt enkelt till förgiftade blommor, vilket naturligtvis förvärrar katastrofen.
Det är klart att ett så förödande gift måste stoppas. Om bin, humlor och andra pollinerande insekter slås ut blir det stora problem i växtodlingarna, skördarna minskar och matpriserna stiger.
Och för två år sedan införde faktiskt EU ett tillfälligt förbud mot neonikotinoider. Det gäller fram till i höst.
Men rapsodlarna opponerar starkt och vill att förbudet hävs: Det finns inga andra sätt att skydda oljeväxterna mot skadedjur, menar Albin Gunnarsson, tf vd för Svensk Raps. Och de stora kemiföretagen, tyska Bayer och schweiziska Sygenta, kallar förbudet ovetenskapligt och har stämt EU.
I förra veckan lanserade Barack Obama en plan för att rädda bin, humlor och monarkfjärilar. Miljoner dollar satsas på forskning, återställande av marker, plantering av skog – samt på en snabb utfasning av insektsmedel med neonikotinoider.
Planen kommer med säkerhet väcka hårt motstånd från industrijordbruket och kemiföretagen: för det handlar om mycket stora pengar, många miljarder dollar. Dessutom finns en tydlig koppling mellan genmanipulerade, så kallade gmo-grödor, och bruket av insektsgifter, vilket gör saken än känsligare.
Det är en klassisk giftstrid: Kemijättar mot honungsbin, nikotingift mot humlesång.
Går det illa blir det en tvärtyst vår, inte ett surr i äppelträden. Och aldrig kan vi se ett lysande rapsfält utan att få rysningar.