Tommy Hammarström

Erlandsson irrar i skogen

Publicerad

Det kom ett öppet brev till landsbygdsminister Eskil Erlandsson från Robin Wood och tio andra tyska miljöorganisationer; det kom för fjorton dar sedan.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Ministern har ännu inte svarat, kanske har han inte ens hunnit läsa det. Brevet handlar om skogen.

”Sehr geehrter Herr Erlandsson”, börjar det. Högt ärade herr Erlandsson,

”Vi, undertecknande representanter för tyska miljö- och naturskyddsorganisationer, vill uttrycka vår djupa oro över att den svenska regeringen tillåter ett skogsbruk som är ansvarigt för att Europas sista vildmark håller på att försvinna...

Tyskland är en av de största importörerna av timmer och skogsprodukter från Sverige. Omkring 20 procent av den massa och det papper som används i Tyskland kommer från den svenska skogen. Det är därför särskilt viktigt för oss att dessa produkter kommer från ett skogsbruk som inte hotar den biologiska mångfalden.

Några representanter för våra organisationer har besökt Sverige flera gånger de senare åren för att titta närmare på effekterna av ert skogsbruk. De har då, i flera fall, kunnat konstatera att avverkning skett i orörda skogsområden och även sett hur skogsmiljöer som är viktiga för hotade växter och djur blivit kalhuggna.

De har sett naturskogar där skogsägarna fått tillstånd att kalhugga trots att det fanns en hel rad rödlistade arter dokumenterade i området.

Allt detta strider mot vår uppfattning om ett uthålligt skogsbruk.

Och det faktum att kalhuggning är standardmetoden för avverkning i den svenska skogen är, enligt vår mening, inte förenligt med ett uthålligt skogsbruk.”

I brevet resonerar de om den frivilla miljöcertifieringen, FSC, och ifrågasätter om den verkligen innebär ett skydd för naturskogar och biologisk mångfald. Det finns många fall där certifierade skogsägare ödelagt skyddsvärda skogar, vilket bland annat Svenska Naturskyddsföreningen dokumenterat.

Brevet slutar med en uppmaning till Eskil Erlandsson att ändra skogspolitiken så att skyddet för den biologiska mångfalden är garanterat för framtiden.

”Som miljöorganisationer i ett land som använder stora mängder svenska skogsprodukter är vi djupt oroade över den fortgående förlusten av de sista ursprungliga och orörda skogsområdena i Sverige.”

Det är inte första gången som tyska miljöorganisationer kritiserar det svenska skogsbruket. På åttiotalet lanserade västtyska Greenpeace parollen ”Kalhyggesfritt papper” och skapade panik bland de svenska skogsbolagen. De började plötsligt tala om biologisk rikedom, lövträd, vitryggiga hackspettar och allt möjligt vackert. Och de lämnade högstubbar på hyggena och skog i kanter och surdråg och hittade på att själva miljöcertifiera sitt skogsbruk.

Skogsstyrelsen ändrade i direktiven och de förut bannlysta björkarna och asparna blev plötslig omhuldade träd. Det blev tillåtet att plantera lövskog – allt i den biologiska mångfaldens namn.

Men i den skogliga praktiken hände ingenting. Miljöhänsynen var lite kosmetika på hyggena och kalhuggningen fortsatte som förut, avverkningarna ökade kraftigt under nittiotalet i början av detta decennium.

Robin Wood och de andra undertecknarna har alldeles rätt: det finns nästan inga orörda naturskogar kvar i Sverige och skyddsvärda områden kalhuggs hela tiden.

Jag hoppas att Eskil Erlandsson tar brevet till sitt hjärta, åtminstone svarar på det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag