Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tommy Hammarström

Arseniklarmet i SVT skrämmer i onödan

Är det verkligen livsfarligt att äta Änglamarks jasminris – något som låter så naturligt sunt och vackert?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var nog många som satte riset i vrångstrupen i förra veckan när de fick veta att det innehöll arsenik, ett av de giftigaste ämnena vi känner till.

SVT Nyheter hade nämligen låtit undersöka tio populära risprodukter och funnit arsenik i sex av dem. Värst i jasminriset, både i Uncle Bens och Änglamarks, men också i Änglamarks ekologiska riskakor och Kellogg's coco pops.

Vad är det frågan om? Arsenik i ris, jordens viktigaste basföda? Hur kom giftet dit? Och varifrån? Är det något som händer i själva fabrikationen? Handlar det om utsläpp i luft och vatten? Är det något som ökar? Och är i så fall Asiens storkonsumenter kontinuerligt arsenikförgiftade?


Det var ett giftlarm som väckte många fler frågor än det gav svar.

Enligt Livsmedelsverket finns arsenik, liksom kadmium, naturligt i jorden. Arsenik kan också finnas i vattnet och ris har en obehaglig förmåga att ta upp och ansamla arseniken.

Det är med andra ord ogörligt? Det är alltså ingen människoskapad miljökatastrof, arseniken finns där, helt naturligt.

Men hur farlig är den egentligen? Hur förgiftade blir vi av en portion ris?

Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska institutet, säger i en kommentar till SVT Nyheters undersökning att framför allt den oorganiska arseniken är cancerframkallande och väldigt giftig.


Det räcker med en mycket liten dos dagligen för att cancerrisken ska öka. Det handlar om hudcancer, lungcancer och cancer i urinblåsan. Och ju mindre man väger desto farligare är det. Hon nämner ett exempel:

Ett treårigt barn på femton kilo som äter Rice Krispies till frukost, ris till lunch och middag och tre riskakor till mellanmål får i sig tre gånger mer arsenik än det riskvärde som EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, tagit fram.

Man tänker förskräckt på barn i Indien eller i Bangladesh som äter ris hela dagarna och knappast något annat. Är de således allvarligt arsenikförgiftade allihop?

Det finns såvitt jag vet inga tecken på det, och ingen tycks ha undersökt saken. Mars Food, som har märket Uncle Ben's, säger i en kommentar till SVT:s undersökning att ris är basföda i många länder och att det aldrig har kopplats till negativa hälsoeffekter.

Det finns två former av arsenik, oorganisk och organisk. Det är den oorganiska varianten som är giftig och cancerframkallande. Ett exempel är arseniktrioxid som är det klassiska medlet vid giftmord. Organisk arsenik finns framför allt i skaldjur och havsfisk och är inte alls lika giftig och utsöndras snabbt ur kroppen, medan oorganiska arsenikföreningar kan finnas kvar en vecka.


I SVT Nyheters undersökning mätte man den totala mängden arsenik, alltså både organisk och oorganisk och vet därför inte hur stor del som är den cancerframkallande och farliga formen.

Det finns inga gränsvärden för arsenik i livsmedel, däremot finns det en gräns för arsenik i vatten, 10 mikrogram per liter. I borrade brunnar har man funnit halter som är hundra gånger högre, till exempel i Norrland och i Stockholmstrakten. Men inga allvarliga hälsoeffekter finns rapporterade.

Larmet om arsenik i ris var nog ett skrämskott i onödan, den sortens larm som undergräver förtroendet för giftlarm och miljölarm överhuvudtaget.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.