Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tiggeriet öppnar för slavhandeln

Den fruktansvärda slavhandeln i Libyen har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Men problem med slaveri och människohandel finns också här i Sverige. Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Utnyttjandet av utsatta EU-migranter ökar i Sverige. Det är dags att införa ett tiggeriförbud.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den fruktansvärda slavhandeln i Libyen har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Men problem med slaveri och människohandel finns också här i Sverige.

I en samordnad aktion på tisdagen slog polis i Småland och i Bulgarien till mot misstänkta människohandlare som tros ha tvingat människor att tigga i Sverige. Ett tiotal personer har frihetsberövats, samtidigt som ett 30-tal personer har flyttats till skyddade boenden i Sverige.

Tillslaget i Småland är den tredje härvan med människohandel kopplad till tiggeri som har rullats upp det senaste året. I november dömdes två bulgariska män till fängelse av Örebro tingsrätt för människohandel och i fjol dömdes två bröder för att ha tvingat funktionshindrade att tigga i Göteborg.

Tiggeri och människohandel

Fallen ger inblick i en värld där människor stundtals behandlas värre än djur.

Polisen kom ligan i Småland på spåren efter att en svårt skadad man hittats i ett dike utanför Växjö i våras. Mannen - som tvingades att tigga i Sverige – hade försökt fly men hittades och bands vid ett träd och misshandlades svårt med olika tillhyggen av sina plågoandar.

Bild ur polisens förundersökning från den industribyggnad i Ljusnarsberg där ett 15-tal tiggare levde. Foto: / POLISEN

Männen i Örebro kunde dömas efter att polisen slagit till mot en industribyggnad i Ljusnarsberg där uppemot 15 vuxna och barn levde med trasiga toaletter, rutten mat, utkylda rum och råttbajs. 

Bild ur polisens förundersökning från Örebrofallet med högar med svenska 20-lappar. Foto: / POLISEN

 

I Göteborg tvingades en äldre, blind man att sitta under en plastpresenning och urinera i en pet-flaska under sina 12-timmarspass som tiggare.

Dessa avskyvärda brott har varit mycket lönsamma. I Smålandsfallet uppger polisen att miljonbelopp har förts till Bulgarien och bröderna i Göteborg beräknas ha tjänat 300 000 kronor på blott fem månader. 

Även om långtifrån allt tiggeri sker under tvång är det denna moderna form av slaveri som välmenande svenskar riskerar att bidra till att upprätthålla när de lägger en tjuga i tiggarkoppen.

Tiggeriförbud

Tillslagen mot människohandlarna kan ge intryck av att systemet fungerar, att brottsligheten som kringgärdar tiggeriet beivras. Men i praktiken är det ytterst svårt att få någon fälld för människohandel. Den absoluta merparten av förundersökningarna läggs ner.

Med tvångstiggeriet följer också annan form av brottslighet. En trend är att utsatta EU-migranter "multiexploateras". De kan utnyttjas för såväl tiggeri, tvångsarbete och prostitution som för att begå stölder och agera bilmålvakter. I en polisrapport beskrivs hur personer som tidigt etablerade sig i landet som tiggare nu förestår gårdar och lägenheter som hyser EU-migranter och används som lagringsplatser för stöldgods.

För att beivra detta bör tiggeriförbud införas i Sverige. Det skulle inte lösa alla problem, människohandel för sexuella ändamål fortsätter ju trots sexköpsförbudet. Men det skulle göra det lättare för rättsväsendet att få stopp på den brottslighet som följer i tiggeriets spår och minska antalet människor som utnyttjas som slavar i Sverige.

 

Läs också:

Anna Dahlberg: Dags att införa ett tiggeriförbud

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!