Tiggeriet måste upphöra, Löfven

Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Avhyst läger i Högdalen, södra Stockholm.
Foto: Sara Strandlund
Avhysning av Sorgenfrilägret, Malmö, februari 2016
Foto: Tomas Leprince

Det är hög tid att politikerna börjar göra sitt jobb: Se till att tiggeriet upphör.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det moderna tiggeriet är grymt.

När de tiggande EU-migranterna först uppmärksammades, valde många svenskar att idyllisera företeelsen. Man kunde höra berättas om tiggande kvinnor som log så varmt och glatt när svensken i fråga gick förbi med sitt barn. Tanken att tvång skulle kunna vara inblandat, luftades ogärna.

I Aftonbladet skrev Anders Lindberg en krönika om att "organiserat tiggeri är en råtta i pizzan". Idéer om att någon skulle kunna tjäna på att andra tigger var en skröna med rötter "i 30-talets Tyskland", enligt ledarskribenten.


Handikappade utnyttjas

Trots brunstämplandet sipprade historier om organisering och utnyttjande till slut fram (vilket inte betyder att allt tiggande är organiserat). I veckans Uppdrag granskning synas tiggeriet åter och det är brutala interiörer som beskrivs. Till exempel historien om den blinde Mitko som tvingades tigga. Första veckan fick han helt enkelt kissa på sig eftersom han inte visste var han skulle uträtta sina behov. Senare fick han en presenning över sig och en dold petflaska att urinera i. Han tiggde i 12-timmarspass.

Mitko och tre andra handikappade "ägdes" av två bröder i Bergsjön. De dömdes nyligen till fängelse för människohandel. Det gör fallet unikt. Under de tre senaste åren har polisen fått 80 anmälningar om misstänkt människohandel, uppger UG. Inga fler domar har fällts.

Tiggeriet leder till problem även för samhället. Svenska Dagbladets Per Gudmundson skriver om hur lekplatsen som hans barns förskola brukar besöka har fått kojorna nedsölade med sopor och exkrementer. Farliga spikar har hamrats in i väggarna, som fäste för förhängen.

Nyligen uppmärksammades det att Sverigefinska skolan i Stockholm har liknande problem med sin skolgård, som används av hemlösa på nätterna. Personalen har tvingats städa undan skräp och avföring varje morgon innan barnen kommer.

Det är oacceptabelt. Lekplatser och skolgårdar är till för barnen. De, liksom personalen och föräldrarna, har rätt till en ren och säker miljö. Långt ifrån alla tiggare lämnar sina avtryck på ett så hänsynslöst sätt, förstås, men permanenta slumboenden som växer fram på mer undanskymda platser är inte heller hållbara - allra minst om de står på privat mark. Avhysningar hjälper föga i längden. Om tiggare uppehåller sig i landet måste de bo någonstans, till låg eller ingen kostnad. Nedskräpningsproblemet flyttas bara runt.


Utred tiggeriförbud

Våra politiker måste se till att tiggandet upphör. Det löser inte de tiggandes problem - de lever ofta under hemska förhållanden i hemlandet. Men svenska politiker kan inte lösa sociala problem i andra länder. De kan dock lösa problem i Sverige. Det är till och med deras jobb.

Ett heltäckande tiggeriförbud, lokala förbud, tillståndsgivning - det finns olika vägar att pröva. Säkert kan man lära av andra länder. Men uppskjutandets tid måste vara förbi. Ju mer tiggeriet institutionaliseras, desto svårare lär det bli att lösa.

Det är dags att välja väg, Stefan Löfven.


Läs också:

Rätt signaler om tiggeriet

Regeringen är tafatt i tiggerifrågan


Följ Expressen Ledare på Facebook