Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiggande Svenonius har rätt, pausa Robin Hood

Lina Micko (S) är civilminister. Hon öppnar för selektiva stöd, så småningom. Bjuder till möte i spetember.Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN

Corona har slagit hårdare mot några regioner än andra. De behöver mer ekonomiskt stöd av staten. Även Stockholm.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stockholms läns landsting har varit politiskt misskött i decennier, oavsett färg på styret. Det vansinniga beslutet att bygga nya Karolinska i offentlig-privat samverkan trots att det bara fanns en privat intressent stod även Socialdemokraterna bakom.

Men ilskan riktas främst mot det moderata finansregionrådet Irene Svenonius, som tillträdde i januari 2017. När hon ber om att tillfälligt slippa höjningen av Robin Hood-skatten för länets nära 2,4 miljoner invånare går kritikerna i spinn.

I sociala medier kallas Svenonius tungt kriminell, råtta, äcklig och annat nedsättande.

I sociala medier kallas Svenonius tungt kriminell, råtta, äcklig och annat nedsättande.

Aftonbladets ledarsida deklarerar i rubrikform: Stockholm är en pinsam snyltare, Irene Svenonius är ett problem för hela Sverige.

Aftonbladet försöker bevisa detta genom att berätta om Åre. Att byn bara har 1 400 åretruntboende medan de 800 000 turisterna bidrar till de 8 000 besöken hos hälsocentralen.

Men det är inget snylt i det, för i svensk sjukvård betalar hemregionen oavsett var i riket besöket görs. Utom egenavgiften.

Säg att du bryter dig. Akutavgiften i Jämtland och Stockholm är lika, 400 kronor. Men i Stockholm får du betala 200 kronor för röntgen. I Jämtland är det ”gratis”, men hela kostnaden kommer på notan som skickas till turistens hemregion. 

Riksdagen har beslutat höja region Stockholms bidrag till skatteutjämningssystemet. I fjol betalade man en miljard kronor. Det höjs stegvis till 3,6 miljarder år 2023.

Det är denna höjning Stockholmsstyret vill pausa, eftersom coronapandemin slagit hårt. Det som då faller bort bör staten täcka upp.

Stockholms län ligger i topp för insjuknade och döda. Kollektivtrafiken, som är en betydande del av budgeten, har tappat passagerare och därmed intäkter. 

Det finns fler regioner och enskilda kommuner som har drabbats betydligt mer än andra. Dels för att smittan i sig har olika utbredning. Dels för rädslan för spridning har fått varierande följder. 

De stora butiksanläggningarna på gränsen till Norge, och Finland, står tämligen öde på grund av grannfolkens karantänsregler. Till exempel.

De stora butiksanläggningarna på gränsen till Norge, och Finland, står tämligen öde på grund av grannfolkens karantänsregler. Till exempel.

Hittills har staten delat ut extraanslagen till kommuner och regioner strikt efter befolkningsantal. 

Nu har civilminister Lena Micko (S) öppnat för att ge riktade stöd. I september bjuder hon folk från Jämtland, Kronoberg, Norrbotten och Uppsala till möte. Samt Stockholm.

Det gör hon rätt i. 

Många politiker och tjänstemän på alla nivåer kunde säkert ha gjort saker bättre, inte minst i inledningen av pandemin. Det får coronakommissionen bedöma.

Men att smittans följder varierat väldigt i landet kan inte lokalpolitiker ensamma lastas för. Därför bör regering och riksdag stötta de hårdast utsatta kommunerna och regionerna extra. Med bidrag eller lättnader.

Det gäller även Stockholmsregionen. Att sedan politikerna där allmänt behöver skärpa sig är en annan sak.