Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrorstämpla terroristerna

Flyr för livet. När al-Shabaabmännen slog till mot gallerian i Nairobi lyckade många fly men för minst 61 civila och sju polismän slutade det med att de förlorade sina liv. Det är verkligen hög tid att EU terroristförklarar al-Shabaab. Foto: Jason Straziuso

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Terrordådet mot gallerian Westgate i Nairobi, Kenya, är över. Den senaste dödssiffran ligger på 61 civila samt 7 poliser, men ett stort antal personer saknas fortfarande.

Nu om inte förr måste omvärlden rimligen inse vilket slags organisation al-Shabaab är. Det handlar om en fanatisk islamistisk terrorgrupp som har svurit trohet mot al-Qaidaledaren al-Zawahiri.

Ändå har EU, till skillnad från USA, hittills valt att inte terrorstämpla al-Shabaab. Det är faktiskt obegripligt.

Det är inte första gången som al-Shabaab slår till med spektakulära terrorattentat i utlandet. För några år sedan dödade man 74 människor i bombdåd mot restauranger i Uganda.

 

Men i första hand är det Somalia som är skådeplats för gruppens skoningslösa terror. I somras attackerades FN-kontoret i Mogadishu. Andra måltavlor i år har varit en domstolsbyggnad och National- teatern. Om detta inte är terror - vad är då definitionen av terror?

Människor som bor i områden kontrollerade av al-Shabaab lever i ett skräckvälde där pojkar kidnappas från skolan och bestialiska bestraffningsmetoder såsom stening och amputeringar används. Man har också nekat internationella hjälporganisationer att undsätta en svältande civilbefolkning.

Trots denna cv har al-Shabaab alltså inte kvalificerat sig för en terrorstämpel av EU. Även här hemma har det suttit långt inne att kalla saker vid deras rätta namn. al-Shabaab omnämns ofta som en gerilla- eller rebellgrupp i svenska medier. Och en känd försvarsadvokat hävdade häromåret att det är orimligt att åberopa terrorlagstiftning mot personer som snarast borde betraktas som frihetskämpar.

Det finns även en annan lärdom att dra av terrordådet i Nairobi. Det islamistiska våldet får nästan uteslutande uppmärksamhet när den riktar sig mot västliga mål. I det här fallet rörde det sig om en känd galleria med många västerländska besökare.

 

Då och då kommer grötmyndiga kommentarer om att terrorhotet är överdrivet. Antalet offer jämförs med hur många människor som dör i trafiken eller av vanliga skjutvapen i USA exempelvis.

Men vad de flesta bortser från är att vita västerlänningar ingalunda står i frontlinjen för den militanta islamismen. Det är i stället andra muslimer, som betraktas som avfällingar eller lojala med makten, kristna och andra minoriteter som är de främsta offren för denna sjuka ideologi.

Det går knappt en vecka utan nya attentat mot civila i Pakistan eller Irak som bara råkat befinna sig på fel plats eller gått till fel moské. I Somalia har över 3 000 soldater från Afrikanska Unionen dödats i försöken att tränga tillbaka al-Shabaab från alla större städer.

 

Den som avfärdar hotet från al-Qaida och när-besläktade extremister blundar för det enorma lidande som denna lära orsakar runtom i världen. Det lidandet blir inte mindre bara för att offren oftast inte är västerlänningar.