Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrorn måste bekämpas lokalt

IS-terrorist vid gränsen till Syrien.
Foto: Medyan Dairieh

Staten börjar äntligen ta terrorhotet på allvar. Nu måste Sveriges kommuner vakna och bekämpa radikaliseringen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var sannerligen i elfte timmen. Trots att Sverige har gjort sig känt som ett av de länder i Europa som har exporterat flest jihadister per capita har det funnits en ovilja från politiskt håll att ta itu med problemet.


Alliansen hade åtta långa år på sig att göra något konkret. Men enligt den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) agerade Moderaterna bromskloss.

Nu blir det oväntat nog en rödgrön regering, med inrikesminister Anders Ygeman (S) i spetsen, som sjösätter en strategi mot terror värd namnet.

Handlingsplanen, som presenterades på fredagen, är indelad i tre områden. Ledorden är förebygga, förhindra och försvåra.


■■Ygeman har tidigare flaggat för flera av åtgärderna. 

Bland annat ska finansiering, resor och träning som syftar till att utföra eller stödja terrorbrott kriminaliseras. Polisen kommer att få större möjligheter att övervaka datatrafik och avlyssna misstänkta. Det kommer även bli möjligt att frysa ekonomiska tillgångar. Bland annat.


Trots de många goda initiativen finns ett stort problem som inte kan lösas med repressiva åtgärder från staten: Kommunerna är på tok för slappa.


Det verkliga arbetet för att stoppa radikaliseringen måste ske på lokal nivå. Problemet är att Sveriges kommuner har reagerat för sent och för lamt. Därför ligger vi långt efter övriga Europa när det gäller det förebyggande arbetet.


Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, anser att Sverige är på förskolenivå medan vårt grannland Danmark befinner sig på högskolenivå.

Köpenhamn lanserade en strategi mot terrorbekämpning i augusti. Den var drygt femtio sidor lång och hade utarbetats av terrorforskare, poliser, psykologer och socialchefer.


■■Den tunna handlingsplan som Stockholms stad presenterade i maj tidigare i år är skrattretande i jämförelse. Som tur är ska det komma en ny variant i höst. Den bör, precis som i Köpenhamn, tas fram av experter – inte av amatörer som saknar kunskap om frågan. 


Fast det räcker inte med stora ord i handlingsplaner. De faktiska insatserna måste utvärderas så att de verkligen förhindrar att människor ansluter sig till terrororganisationer.

För att se till att kommunerna sköter sig och för att underlätta koordinationen mellan myndigheterna behöver den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism göras permanent. Mona Sahlins mandat går ut nästa år. Det duger inte om Sverige ska lämna förskolan.


■■Innan den nya lagstiftningen behandlas och hinner träda i kraft har kommunerna ett särskilt stort ansvar. De utgör den första försvarslinjen i kampen mot radikaliseringen. Ifall de inte lyckas kommer Sverige att fortsätta vara en ledande jihadistexportör.