Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terroristerna ska inte få tysta Lars Vilks

Foto: Björn Bergman

Det är viktigare än någonsin att inte vika ner sig för yttrandefrihetens fiender.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 11 februari var Lars Vilks med säkerhetsvakter och föreläste om yttrandefrihet på Linköpings universitet, Inbjuden av studenterna i Utrikespolitiska föreningen. Det var efter terrordådet mot Charlie Hebdo, men före attacken mot Vilks på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn.

Tisdagen den 17 mars skulle Lars Vilks också ha hållit en föreläsning i Aula Magna på Karlstad universitet. Också där inbjuden av Utrikespolitiska föreningen.

Men universitetet har beslutat att ställa in föreläsningen, med hänvisning till säkerhetsskäl. Ledningen sägs ha fattat beslutet efter kontakter med Värmlandspolisen och Säpo.

Lars Vilks beklagar givetvis att hans föreläsning ställts in och konstaterar på sin hemsida att "yttrandefriheten vid universiteten bestäms med andra ord genom tillräckligt mycket våld". Vilks minns hur det var för tre år sedan vid samma universitet; då var han tvungen att avbryta förläsningen efter att han attackerats med ägg.

Ja, vad säger rektor Åsa Bergenheim vid Karlstad universitet? Finns det inte en allvarlig symbolik i att en hotad konstnär inte tillåts tala vid just ett universitet?

Det är våra universitet som ska vara yttrandefrihetens bastioner där tankar och åsikter ska kunna flöda fritt. Det är vid våra lärosäten nya insikter ska kunna födas och där det också ska finnas en tolerans mot den som definieras som oliktänkande.

Det är naturligtvis sant att ett besök av Vilks skulle innebära omfattande säkerhetsarrangemang. Den stilla vardagslunken vid universitetet skulle brytas: Säkerhetsbågar med flygplatsliknande kontroller sätts upp, bombhundar som nosar, kontroll av in- och utpasserande, rader av polisfordon och kanske en helikopter som svävar över campus. Låter det besvärligt och obehagligt? Ja. Och då är det enklare att säga nej.

Inga jämförelser i övrigt, men det finns även en konstant hotbild mot USA:s president. Om vi leker med tanken att Barack Obama under ett Sverigebesök skulle vilja hålla en föreläsning vid Karlstads universitet skulle universitetsledningen då tacka nej med hänvisning till säkerhetsskäl?

Säg nu inte att "det är en hypotetisk fråga". För svenska myndigheter hade i en sådan situation mobiliserat och maximerat säkerhetsresurserna.

För att parafrasera Ulf Lundell: En inställd föreläsning av Lars Vilks är också en föreläsning. Den säger något beklagligt om den svenska flatheten och oförmågan att inse att nu - efter terrordåden i Köpenhamn - är det viktigare än någonsin att inte vika ner sig mot yttrandefrihetens fiender och erbjuda Vilks en plattform. Yttrandefrihetsorganisationer som Svenska Pen och Publicistklubben borde boka Vilks.

Ordföranden i Utrikespolitiska föreningen, Paula Holst, meddelar att föreläsningen med Vilks ska hållas i en annan lokal i Karlstad. Studenten har till skillnad från universitetsledningen alltså förstått vilka värden som står på spel.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.