Terroristerna slog till på Barcelonas mest kända gata: La rambla. Foto: ANDREU DALMAU / EPA TT NYHETSBYRÅNTerroristerna slog till på Barcelonas mest kända gata: La rambla. Foto: ANDREU DALMAU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Terroristerna slog till på Barcelonas mest kända gata: La rambla.  Foto: ANDREU DALMAU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spanien är ett land i sorg. Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNSpanien är ett land i sorg. Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spanien är ett land i sorg.  Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Terrordåd har blivit det nya normala i Europa

Publicerad

Det är ingen slump att terroristerna slog till just i Spaniens jihadistcentrum. Men fler europeiska städer kommer att drabbas.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Kusligt förutseende gjorde SR-reportern Beatrice Janzon nyligen ett reportage om Spaniens kamp mot terror. Barcelonabon José, en av dem som intervjuades i inslaget, konstaterade nyktert att terrorister nog kommer att slå till mot turistmålet La Rambla. Han fick rätt. 

Hundra människor skadades och åtminstone 14 dödades när en vit skåpbil körde rakt in bland fotgängare på promenadstråket. Ytterligare ett terrordåd inträffade tidigt på fredagen i turistorten Cambrils, elva mil söder om Barcelona, när sju personer blev påkörda av en bil. Ett av offren dog senare på sjukhus. Enligt uppgift hade terroristerna koppling till attacken i Barcelona. 

Barcelona är ett nav för jihadister 

Båda terrordåden har kopplats till jihadism. Det är ingen slump att de sker i Barcelona med omnejd. Staden har blivit Spaniens jihadistcentrum. Nästan en fjärdedel av de som frihetsberövades på grund av terrorrelaterade aktiviteter under 2013-2016 hade radikaliserats i Barcelona, visar en ny forskningsrapport om radikalisering i Spanien.  

Staden är närmast perfekt belägen. Närheten till både Frankrike och Nordafrika gör att den kan tjäna som ett nav för jihadister och salafister på genomresa.

Den spanska polisen har väntat sig den här typen av dåd länge. Barcelona är den stad där det har skett flest tillslag mot terrormisstänkta i hela Spanien. Katalonien, regionen där Barcelona är huvudstad, ligger på fyra av fem på terrorhotskalan. Bara förra året avvärjdes en rad attacker. Flera av nätverken i regionen har för övrigt koppling till Skandinavien. 

Metoden var heller inte oväntad. Fordonsattacker har blivit ett vanligt tillvägagångssätt bland terrorister i Europa. Den första skedde i Frankrike 2014. Sen dess har åtminstone sju dåd skett där fordon har använts som vapen. Ett av dem var terrorattacken på Drottninggatan, där Rakhmat Akilov körde fram längs gågatan och dödade fem människor. 

Fordonsattacker allt vanligare 

Det är en metod som IS rekommenderar till sina anhängare i väst. Medan det går att beslagta och förbjuda konventionella vapen är det svårare att hindra människor från att äga eller hyra en bil. 

Förra året skrev den norska terrorforskaren Thomas Hegghammer en prognos för jihadismens framtid i Europa. Hegghammer förutspådde att fyra trender kan leda till ökad aktivitet; det ökande antalet ekonomiskt utsatta muslimska ungdomar, fler ”veteraner” bland jihadisterna, väpnad konflikt i den muslimska världen och fortsatt operationell frihet på nätet.  

Hegghammer drar slutsatsen att Europa därför kan vänta sig ännu mer aktivitet bland jihadisterna inom de närmaste fem till femton åren. Det värsta är inte över än. Det är olycksbådande med tanke på de många terrordåd som har skett i år: Barcelona, Paris, Stockholm, London, Manchester. Redan nu har islamistiska terrordåd på europeisk mark blivit det nya normala.

 

Läs också:

När IS spränger barn måste samhället svara 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag