Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tegnell måste vika ner sig om munskydden

Statsepidemiolog Anders Tegnell måste släppa prestigen och släppa sitt motstånd mot munskydd.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trängseln i kollektivtrafiken blir snart värre när människor ska pendla till jobb och skolor.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnells halsstarriga motstånd mot användandet av munskydd måste få ett slut. Personlig prestige får inte stå i vägen för ett effektivt smittskyddsarbete.  

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad gör du när du har grävt en grop som är så djup att du har svårt att komma upp ur den? Fortsätt gräva! Så tycks statsepidemiolog Anders Tegnell resonera i frågan om munskydden. Så sent som på söndagskvällen gav han ännu en gång utlopp för sin motvilja mot bruket av ansiktsmasker i en intervju med den tyska nyhetssajten Bild.

Argumenten har skiftat över tid, bara motståndet är konstant. Tegnell har bland annat hävdat att bärare av munskydd petar sig mer i ansiktet än andra (vilket nyligen motbevisades i en vetenskaplig studie). Han har vidare påstått att Sverige till skillnad från många andra länder inte har några problem med trängsel inom kollektivtrafiken (ett direkt felaktigt påstående).

Andra argument har gått ut på att munskydd skapar en falsk trygghet och riskerar att underminera Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer. Senast i raden av belägg för munskyddens påstådda oduglighet är att många länder som använder dem nu ser tecken på ökad smittspridning.

Mot detta hopkok av hemmasnickrade teorier står en hel värld. Alltfler studier pekar på att munskydd har effekt när det gäller att minska spridningen av covid-19. Nyligen presenterade Karolinska institutet en litteraturstudie som visade att munskydd både tycks minska spridningen av virus från smittade personer och skydda bärarna.

Alltifrån WHO till den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, CDC, och tunga EU-myndigheter rekommenderar användandet av munskydd i miljöer där trängsel kan uppstå.

Helt ensamma är vi faktiskt inte. På listan över länder som säger nej till munskydd hittar vi bland annat Somalia, Syrien, Turkmenistan, Palestina och Vitryssland.

Andra länder tycker att det är värt att lyssna på den samlade expertisen och ta det säkra före det osäkra, men inte Sverige. I detta blir vi alltmer isolerade i världen. 

Helt ensamma är vi faktiskt inte. På listan över länder som säger nej till munskydd hittar vi bland annat Somalia, Syrien, Turkmenistan, Palestina och Vitryssland. Det coronafria Nya Zeeland har lyxen att avstå, men våra nordiska grannländer är på god väg att svänga.

På fredag kommer nya riktlinjer om användandet av munskydd i kollektivtrafiken i Norge, något som redan är obligatoriskt på Island. I Danmark har krav införts lokalt i Århus efter ett smittoutbrott och i Finland förs diskussioner om att införa rekommendationer.

Även Sverige måste tänka om. Semestrarna lider mot sitt slut och snart kommer trängseln i kollektivtrafiken bli värre när människor ska pendla till jobb och skolor. 

Den svenska inställningen är djupt ologisk. Å ena sidan är rädslan för ökad smittspridning så stor att människor uppmanas till hemarbete även i höst och skolor får rätt att fortsätta med distansundervisning. Ja, självaste högskoleprovet ställs in av smittskyddsskäl.

Å andra sidan säger vi nej till den enklaste och billigaste av skyddsåtgärder – nämligen munskydd. Anders Tegnell måste släppa prestigen och vika ner sig.