Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige är mindre jämställt än i regeringens skryt

Ibrahim Baylan (S) är stolt över att en majoritet av bolagen i statens portfölj har kvinnliga styrelseordföranden. Men de tyngsta posterna innehas fortfarande av män. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I Telia är Marie Ehrling ordförande, vd heter Anders Olsson och tio av 13 i ledningsgruppen är män. Så där kan inte näringsminister Baylan yvas över procenten. Foto: TT NYHETSBYRÅN

De flesta statliga bolag har kvinnliga styrelseordföranden, meddelar regeringen stolt. Men i de största bolagen är majoriteten ännu män, vilket regeringen underlåter att säga.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter årets stämmosäsong skickade näringsminister Ibrahim Baylan ut siffror. Av de runt 300 styrelseledamöterna i statliga företag är 47 procent kvinnor och av ordförandena är det majoriteten - 54 procent.

”Jag är stolt och glad över att statens bolagsportfölj ligger i framkant i det avseendet”, sa Baylan.

Och visst förändras könsbalansen i stadig takt. Men kvinnorna får i regel något lättare uppdrag, som i procenträkningen väger lika tungt men inte i verkligheten.

Det i särklass största statliga företaget är Vattenfall, som omsatte 157 miljarder kronor i fjol. Ordförande är Lars G Nordström. 

Tre Christian i Postnords styrelse

Näst störst i omsättning är Telia, där staten äger 37,3 procent. Klubban svingas av Marie Ehrling.  I Postnord heter ordföranden Christian Jansson, ett förnamn han delar med ytterligare två av de fem männen i styrelsen som även rymmer tre kvinnor.

Av de tio största statliga företagen har fyra kvinnor som ordförande. Inte en majoritet, men en god andel. Normalt räknas allt som rör sig mellan 40 och 60 procent för endera könet som jämställt. 

Kvinnor vd i skyddade Samhall och Systembolaget

Fördelningen är den samma på vd-stolarna bland de tio stora. Vattenfall har en man liksom Telia, Postnord har en tillförordnad kvinna. Men procenten säger inte allt, tyngden av uppdraget beror också på i vilken omfattning företaget verkar på en marknad med hård konkurrens.

Det gör inte Systembolaget vars vd heter Magdalena Gerger. Och inte riktigt Samhalls vd Monica Lingegård heller. 

I ledningsgrupperna för de tio stora företagen är dessutom nästan två tredjedelar män.

Kvinnliga statsministrar finns, i andra länder

Det hela är symptomatiskt för Sverige. Våra regeringar åker runt i världen och predikar jämställdhet, nuvarande regering för en ”feministisk utrikespolitik”. Våra grannländer håller något lägre profil. Men Litauens första statsminister efter den nya självständigheten var kvinna. Lettland har också haft en.

I Polen har tre kvinnor varit statsminister. I Finland två, om än kortvarigt. Norge styrdes av Gro Harlem Brundtland i tio år och Erna Solberg har snart suttit i sex år. Danmark har haft Helle Thorning-Schmidt och Mette Frederiksen är på ingång. 

Storbritannien har styrts av Margaret Thatcher och Theresa May, Island har sin andra kvinna på posten. Och förbundskansler Angela Merkel har lotsat Tyskland sedan 2005.

Jämställdhetsskrytiga Sverige har bara haft män som statsministrar. Vi är det stora undantaget i norr, det lilla är Estland. 

Sverige har haft jämställda regeringar sedan 1994, sett till procenten. Men den näst mäktigaste posten, finansministerns, har bara två kvinnor haft. Nu Magdalena Andersson och tidigare Anne Wibble (FP), som dock hade Bo Lundgren (M) som skatteminister.

”Tänk på pocenten, Helge! ” var bra som sketchreplik i Nöjesmassakern. Sveriges politiker bör ha klyftigare kriterier för jämställdhetsbedömning. 

 

Läs också: Sanna Rayman: Våga vägra absurda krav på jämställdhet 

Staten borde sluta driva så många bolag 

Författaren Galaxia Wallin om hederskulturen mitt i det moderna Sverige.