MODIGA MAUD. Maud Olofsson vågade göra upp med vad som en gång var Centerns stora profilfråga. (Montage). Foto: KRISTER LARSSON och SUVAD MRKONJIC
MODIGA MAUD. Maud Olofsson vågade göra upp med vad som en gång var Centerns stora profilfråga. (Montage). Foto: KRISTER LARSSON och SUVAD MRKONJIC

Tacka Maud

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
174 ja-röster mot 172 nej. Ibland fattar Sveriges riksdag beslut som brukar beskrivas som historiska. Vid en rödgrön valseger blir också kärnkraftsbeslutet historia. Mona Sahlin och hennes allierade har ju lovat att stoppa möjligheten att bygga nya reaktorer från 1 januari 2011. Vi får verkligen hoppas att de inte får chansen, nu när den svenska energipolitiken efter tre decennier äntligen har verklighetsanpassats.
Sverige är och kommer även i framtiden att vara beroende av kärnkraft. Och det enkla faktum att dagens reaktorer måste pensioneras någon gång efter 2020 innebär att ansvarsfulla politiker måste ha förmågan att tänka lite längre än till nästa valrörelse. Från projektering via alla olika miljöprövningar och tester tar det minst tio år innan en ny reaktor kan vara i drift.

Det finns knappast någon politisk fråga i Sverige - förutom neutralitetspolitiken - som har varit förknippad med så mycket hyckleri. En centerpartistisk energiminister Olof Johansson svor att inte bygga ut kärnkraften, men startade ändå Barsebäck 2 år 1977. Olof Palme lovade i sin tur att följa avvecklingen efter folkomröstningen 1980, men samma år togs Forsmark 1 i drift. Gärna avveckling, men först en rejäl utbyggnad har varit energipolitikens paroll. Sedan finns det också ett antal gamla riksdagsbeslut om att alla reaktorer skulle vara ur drift i år 2010. Realistiskt?
Ansvaret för den ansvarslösa och hycklande energipolitiken faller tyngst på Socialdemokraterna. Mona Sahlin personifierar dubbelmoralen; visserligen stängde regeringen Persson Barsebäck - ett enormt kapitalslöseri. Samtidigt gav dock ansvarig kärnkraftsminister Mona Sahlin klartecken till en rejäl effekthöjning i andra reaktorer. Gärna avveckling, men först en rejäl utbyggnad.

Mona Sahlin hade
chansen att göra upp med alliansregeringen, men valde i stället att inte störa samarbetet med de verkliga kärnkraftsmotståndarna, Miljöpartiet. Hon valde alltså bort den blocköverskridande och långsiktiga uppgörelse om energipolitiken varje socialdemokratisk partiledare efterlyst.
Kärnkraftsmotståndet inom S är inte speciellt starkt. Med en dos ledarskap hade Sahlin kunnat verklighetsanpassa partiets politik, men nu fortsätter i stället teatern där Socialdemokrater spelar rollen av kärnkraftspiskare. Hade S verkligen velat avveckla så hade Olof Palme, Ingvar Carlsson eller Göran Persson byggt ut vattenkraften. De fyra "orörda" älvarna Vindelälven, Pite älv, Kalix älv och Torne älv hade märkts med Vattenfalls logga.

Ledarskapet har
i stället funnits hos Maud Olofsson, i ett parti präglat av gammalt och genuint kärnkraftsmotstånd. När alliansens politiska historia väl ska skrivas har Maud Olofsson en given plats som kanske dess modigaste politiker. Olofsson vågade göra upp med vad som en gång varit Centerns stora profilfråga.
De rödgrönas ansvarslösa energipolitik är ett starkt skäl till varför de inte borde få något regeringsansvar.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag