Tack, USA, för att ni röjer upp i EU

Foto: AP / AP PRESSENS BILD
EU har agerat lamt och kraftlöst mot korruptionsproblemen i Bulgarien.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

När EU-systemet är oförmöget att sätta stopp för korruption är det välkommet att USA agerar världspolis i Europa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Avslöjandet om att FBI i hemlighet drivit en kommunikationsapp för kriminella har slagit ner som en bomb i Europa. Enbart i Sverige har över 150 personer frihetsberövats som en följd av operation Trojan Shield.  

Att amerikanska myndigheter även tar i med hårdhandskarna mot korruption i Europa har däremot fått mindre uppmärksamhet.

Häromveckan införde amerikanska finansdepartementet kraftiga sanktioner mot tre högprofilerade bulgarer: Mediemogulen Delyan Peevski, kasinokungen Vasil Bozhkov och Ilko Zhelyazkov – en toppchef inom säkerhetstjänsten.

De tre anklagas för att på olika sätt ha korrumperat rättsväsendet och det politiska systemet i landet. Sanktionerna införs med hänvisning till Magnitskij-lagen – som riktar sig mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter och ägnar sig åt korruption.

Männens tillgångar i USA kommer nu att beslagtas och 64 olika bolag som kopplas till dem stängs av från det amerikanska banksystemet. Samtidigt utfärdade USA:s utrikesdepartement inreseförbud för en ännu större grupp bulgarer och deras familjer – bland dem en tidigare bulgarisk minister.

EU:s försök att beivra attackerna mot rättsväsendets oberoende i Ungern och Polen har varit en långkörare de senaste åren. Men faktum är att utvecklingen är mycket oroväckande i flera EU-länder i Öst- och Centraleuropa.

I Tjeckien kontrollerar premiärministern Andrej Babiš företag som har tagit emot hundratals miljoner kronor i jordbruksstöd. I Slovenien sätter premiärminister Janez Janša press på oberoende medier och blockerar tillsättandet av poster i EU:s nya åklagarmyndighet. Och i Bulgarien – EU:s mest korrupta land – har maffian i princip tagit kontroll över viktiga institutioner inom rättsväsendet, säkerhetstjänsten och medierna.

Rötan är ett existentiellt hot mot hela EU. Sverige är tvunget att utlämna svenska medborgare som misstänks för brott till andra EU-länder. I fallet Bulgarien kan svenskar alltså komma att dömas av ett rättsväsende som är kontrollerat av den organiserade brottsligheten.

EU-systemet har reagerat långsamt och kraftlöst mot de allvarliga problemen. De generösa bidragen från olika EU-fonder bidrar i sig också kraftigt till korruptionen. Många EU-miljarder har hamnat i fickorna på oligarker och skrupelfria politiker. 

Att komma tillrätta med missförhållandena är tyvärr svårt. EU borde ha infört tuffare vapen även mot medlemsländer i samband med de stora östutvidgningarna på 00-talet. Att i efterhand skärpa reglerna kräver i princip att de som bryter mot dem ska godkänna detta. Rejält sänkta bidrag vore minst lika svårsålt.

Men i avsaknad av europeisk handling är det välkommet att USA åtminstone agerar kraftfullt. Måtte de amerikanska sanktionerna bita.